In het Rijksmuseum werken 'hertjes'

None

Een afgewezen sollicitant voor de functie van publieksmedewerker bij het Rijksmuseum beklaagt zich over de personeelsfunctionaris die haar donderdag vertelde dat ze niet tot de gelukkigen behoorde. De man had eerder via Facebook instemmend gereageerd op de opmerking dat in het Rijksmuseum „prachtige hertjes” rondlopen. De functionaris, Bart Schindeler, zag de opmerking over het uiterlijk van de medewerkers van het Rijksmuseum als een compliment. „Haha, tnx Bassie, heb mn best gedaan.” Hij voegde eraan toe dat ze ‘ook nog intelligent’ zijn.

Het hoofd communicatie en marketing van het Rijksmuseum, Marjolijn Meynen, laat namens Schindeler en het museum weten dat de personeelsfunctionaris enorm geschrokken is. Hij leefde in de veronderstelling dat zijn Facebookpagina was afgeschermd voor niet-vrienden. Meynen: „Natuurlijk kijken wij in ons sollicitatiebeleid wel naar representativiteit, maar zo praten wij niet over vrouwen en zeker niet over collega’s. Dat doe je gewoon niet.”

De sollicitante, de 25-jarige in kunst afgestudeerde Femke Blok, zag de conversatie over de hertjes voordat zij afgelopen donderdag haar laatste sollicitatiegesprek voerde, en afgewezen werd. Ze sprak Schindeler op de hertjestekst aan: „Hij werd rood, stotterde en zei: ‘Ik dacht mijn Facebook afgeschermd te hebben...’”

    • Pieter van Os