Hollandse klassiekers

None

Je zou wensen dat er meer visrestaurants waren zoals de Amsterdamse Oesterbar. Al was het alleen maar omdat oesters nog steeds een al te bescheiden podium in de Nederlandse restaurants hebben. Dat geldt zeker voor onze eigen platte Zeeuwse oesters, waarvan tachtig procent naar het buitenland verdwijnt.

De Oesterbar aan het Leidseplein dateert van de jaren dertig van de vorige eeuw, een klassiek gestoffeerd eethuis over twee etages. Eind vorige eeuw verslofte de kwaliteit bij de Oesterbar, tot Ralph Woerde zich over het adres ontfermde en het pand van binnen en van buiten gerenoveerd werd en in oude luister hersteld. Met tegeltableaus, een aquarium, een homarium en een open keuken. De vissen in het aquarium zijn niet voor de consumptie, tijdens de renovatie logeerden ze bij een aantal vaste gasten.

De Oesterbar is een echt Hollands visrestaurant, waar je in boter gebakken vis kunt eten met de lekkerste gebakken aardappelen van de stad. Je vindt de aardappeltjes naast de kropsla – nog zo’n klassieker. Maar Woerde is een hartstochtelijk viskok en dus staan er ook eigentijdsere en internationalere bereidingen van vis, schelp- en schaaldieren op zijn kaart.

De Oesterbar is het enige echte restaurant aan het Leidseplein. Er worden plateaus met fruits de mer geserveerd in verschillende maten, een marktmenu van drie (34,50 euro) of vier (44,50 euro) gangen of een theatermenu van drie gangen (35 euro), waarna u gegarandeerd op tijd in het DeLaMar Theater of de Stadsschouwburg kunt zijn.