Hamersma’s wijntip

None

Makreel is een sakeliefhebber, met name van de premium daiginjo sake. Deze elegante en nogal fruitige soort zal ook perfect aansluiten bij de gebruikte rabarber. Zo komt iedereen die ik in mijn artikel op de volgende pagina tekort doe door geen sake te schenken alsnog aan zijn trekken. Maar ook hier zijn prima alternatieven voorhanden. Rood zou ik niet doen. De tannines gaan spoken met deze vis. En vanwege het zoet van de rabarber moeten ook gedoodverfde makreelfavorieten muscadet en vinho verde hun beurt voorbij laten gaan. Hun hoge zuurgraad zou een lelijke spelbreker worden.

Op naar wit met wat meer body en wat minder zuren. Een karaktertrekje van witte Rhône van de marsannedruif bijvoorbeeld. Of witte Corbières waarin marsanne gezelschap heeft gekregen van roussanne. Château de Caraguilhes 2012 meldt zich voor actieve dienst. De rozemarijnzweem behoort tot de standaarduitrusting.

Château de Caraguilhes 2012, 7,50 euro, bythegrape.nl

    • Harold Hamersma