‘Haagse Schilderswijk domein van orthodoxe moslims’

In de Haagse Schilderswijk zouden orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners.
In de Haagse Schilderswijk zouden orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners. Foto ANP / Robin Utrecht

In een deel van de Haagse Schilderswijk leggen orthodoxe moslims hun leefregels op aan andere buurtbewoners. Dat meldt dagblad Trouw op basis van eigen onderzoek. Het dragen van korte rokjes, roken op straat en het gebruiken van alcohol en varkensvlees zouden niet meer geaccepteerd worden.

Behalve niet-moslims hebben ook gematigde moslims last van de dominantie van de orthodoxe meerderheid in de buurt, stelt de krant. Buurtbewoners spreken van een ‘mini-sharia’ die geldt in de zogenoemde ‘vergeten driehoek’ in de stad. In de buurt staan drie moskeeën die als salafistisch bekendstaan.

De buurtbewoners vrezen dat de politie de wijk op een gegeven moment verlaat en de orthodoxe moslims de dienst gaan uitmaken. Nu al zouden agenten regelmatig te horen krijgen dat de inwones van de wijk “de problemen zelf wel zouden oplossen”.

Wilders: islamofascisme rukt op in Nederland

De gemeente Den Haag kon tegenover Trouw geen “zorgvuldige en inhoudelijke” reactie geven op dit “complexe onderwerp”. De gemeente werd door de krant gisterochtend om een reactie gevraagd.

PVV-leider Wilders reageerde vanochtend geschokt op het bericht in Trouw en wil snel een Kamerdebat over de praktijken in de Schilderswijk voeren:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Sharia in Haagse schilderswijk. Islamofascisme rukt op in Nederland. Totaal onaanvaardbaar. Snel Kamerdebat! http://t.co/obr4fHsnG8

In Schilderswijk geronseld voor Syrië

De Schilderswijk kwam onlangs ook in de publiciteit als één van de plekken in Nederland waarvandaan moslimjongeren naar Syrië reize om deel te nemen aan de gewapende strijd tegen het regime van president Assad. In de wijk zou de ronselaar Murat Ö actief zijn, die in de Schilderswijk bekendstaat als Ibrahim de Turk. De man zou al sinds 2001 als ronselaar in het vizier zijn van de inlichtingendiensten