Giro d’Italia past weekendetappes aan wegens lawinegevaar

De Giro d’Italia rijdt vandaag niet naar Sestrière vanwege slecht weer in de Alpen. Dat heeft de organisatie gemeld. Gisteravond werd bekend dat de route van de etappe van morgen zeer waarschijnlijk ook noodgedwongen wordt ingekort.

De leider in het algemeen klassement van de Giro, Vincenzo Nibali, gisteren voor aanvang van de dertiende etappe. Foto AFP / Luk Benies

De Giro d’Italia rijdt vandaag niet naar Sestrière vanwege slecht weer in de Alpen. Dat heeft de organisatie gemeld. Gisteravond werd bekend dat de route van de etappe van morgen zeer waarschijnlijk ook noodgedwongen wordt ingekort.

De beklimming van de legendarische Sestrière was een van de twee bergen in de veertiende etappe die vandaag wordt gereden. De renners slaan deze berg nu over en rijden in plaats daarvan door het Val du Susa. De finish blijft bergop, op de Monte Jafferau.

Twitter avatar giroditalia Giro d’Italia Stage 14 route has been modified: no Sestriere, we’ll go through the Val di Susa. Confirmed the finish on the Jafferau. #giro

Ondanks het slechte weer trok de etappestart vanochtend veel bekijks, twitterde de organisatie:

Twitter avatar giroditalia Giro d’Italia Despite the rain, huge crowd also today in Cervere for stage 14 start! #giro http://t.co/N2M8WjHxvF

Morgen alternatieve route wegens lawinegevaar

Morgen zouden de renners over de Col du Mont-Cenis en de Galibier in de Franse Alpen rijden, maar die bergen worden zeer waarschijnlijk geschrapt. Op de bergen ligt al sneeuw en er wordt nog een flink pak sneeuw en zelfs lawinegevaar voorspeld.

De etappe van morgen had volgens het draaiboek van Cesare Torinese naar het Franse Valloire moeten voeren. De aankomst zal nu waarschijnlijk in het lager gelegen Les Verneys zijn. Daardoor krijgen de renners slechts een klein deel van de Galibier voor de kiezen, maar moet nog wel de Col du Télégraphe bedwongen worden.

De etappe van morgen, zoals oorspronkelijk gepland.


Etappekaart via Cycling the Alps

Cavendish pakt vierde ritzege

Sprinter Mark Cavendish boekte gisteren zijn vierde ritzege van de Giro. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step was na een lange sprint de Italiaan Giacomo Nizzolo (Radioshack-Leopard) en Luka Mezgec (Argos-Shimano) uit Slovenië te snel af.

In het algemeen klassement veranderde niets. Vincenzo Nibali (Astana) houdt de roze trui voor Cadel Evans (BMC), Rigoberto Uran (Sky) en Robert Gesink (Blanco).

    • Pim van den Dool