Gezakt voor geduld

Rob Kamphues krijgt voor empathie een 4.
Rob Kamphues krijgt voor empathie een 4.

Rapport voor mijn Ouders Ned. 1, 20.20-21.20 uur

Het moet een nieuw paradepaardje van de KRO worden: Rapport voor mijn Ouders, gepresenteerd door Rob Kamphues, die met De Reünie vaak 2 miljoen kijkers trekt. In dit nieuwe programma heeft Kamphues min of meer hetzelfde speelveld: een klaslokaal met mensen die duidelijk niet meer in schoolbanken horen. Dit keer zijn zij ouders van kinderen van dezelfde basisschool. De kinderen, 8 tot 12 jaar oud, hebben hun ouders cijfers mogen geven op ‘vakken’ als koken, verkeer en geduld.

De gimmick van zenuwachtige ouders werkt leuk. In een split screen is telkens hun gezicht te zien wanneer de kinderen commentaar geven. De verbijsterde blik van de moeder van Margje als zij voor geduld een onvoldoende krijgt, is veel leuker dan die van ouders in de inmiddels gestopte show Praatjesmakers. Daarin werden jongere kinderen opgevoerd en waren ouders nog steevast vertederd, zelfs als ze vernederd werden.

KRO-directeur Taco Rijssemus zei over de rol van Kamphues: „Met zijn empathische houding komen de prachtigste gesprekken op gang en krijg je impactvolle televisie.” Maar die ambitie maakt Rapport voor mijn Ouders niet waar. Gaat Kamphues thuis langs bij twee zusjes met lesbische moeders, dan zoekt hij daar vooral naar niet-werkende gloeilampen. En als Lars verhaalt over zijn gestorven opa Toontje, zegt de presentator: „Grappig hè, hoe kinderen zich aan grootouders kunnen hechten.”

    • Janna Laeven