Gesink verliest fors in bergetappe Giro - parcours morgen niet ingekort

Mauro Santambrogio heeft vandaag de ingekorte veertiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan van Vini Fantini was op de slotklim naar Bardonecchia samen met rozetruidrager Vincenzo Nibali weggereden uit de groep met favorieten. Robert Gesink verloor meer dan vier minuten.

Mauro Santambrogio komt als winnaar over de finish in de veertiende etappe van de Giro d'Italia. Foto AFP / Luk Benies

Mauro Santambrogio heeft vandaag de ingekorte veertiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan van Vini Fantini was op de slotklim naar Bardonecchia samen met rozetruidrager Vincenzo Nibali weggereden uit de groep met favorieten. Robert Gesink verloor meer dan vier minuten.

Door het slechte weer in de Alpen was de etappe flink uitgekleed. De legendarische beklimming naar Sestrière werd uit het parcours gehaald, maar enkel de klim naar Bardonecchia bleek ook voldoende om voor flinke verschillen te zorgen, schrijft persbureau Novum.

Gesink was de grootste verliezer van de dag. De renner van Blanco Pro Cycling moest de andere favorieten laten gaan en kwam uiteindelijk in het gezelschap van drie ploeggenoten over de streep. Hij zakt naar de elfde plaats in het klassement op 6.40 minuten van het roze.

De slotkilometers van de veertiende etappe in barre omstandigheden:

Santambrogio en Nibali deden uitstekende zaken. Het tweetal had op de finish negen seconden voorsprong op de Colombiaan Carlos Betancur. De nummers twee en drie van het klassement, Cadel Evans en Rigoberto Uran, gaven zelfs een halve minuut toe.

In het klassement heeft Nibali nu 1.26 voorsprong op Evans, terwijl Uran op 2.46 volgt. De Sky-renner moet bovendien beducht zijn op Santambrogio, die slechts een seconde achter hem staat.

De etappe werd kleur gegeven door zeven renners, waarvan Luca Paolini op de slotklim als laatste werd ingerekend. Ook Pieter Weening zat even mee in de kopgroep, maar door een valpartij haakte hij af.

Overigens is ook de etappe van morgen in gevaar. Waarschijnlijk worden de Col du Mont-Cenis en de Col du Galibier gemeden vanwege het slechte weer, meldt Novum. Een definitieve beslissing is door de organisatie echter nog niet genomen.

De veertiende etappe:

Giro toch over Mont-Cenis en Galibier

De renners rijden zondag in de vijftiende etappe van de Giro d’Italia toch over de Col du Mont-Cenis en de Col du Galibier. Alleen de laatste 4,2 kilometer van de rit worden geschrapt. Dat meldt de organisatie zaterdag. De finish is daardoor niet op de top van de Galibier, maar bij het monument van Marco Pantani.

Door het slechte weer in de Alpen was het twijfelachtig of beide bergen wel bedwongen konden worden. De lokale autoriteiten hadden de Giro aanvankelijk geadviseerd de Alpenreuzen te mijden, maar kwamen daar vandaag op terug. Vanwege sneeuw op de top van de Galibier, moest de finish wel wat lager worden getrokken.

Het peloton vertrekt morgen om 13.00 uur, een halfuur later dan volgens het draaiboek, uit Cesana Torinese. De aankomst is nu 144,7 kilometer verderop. Mocht het weer komende nacht veranderen, dan kan het parcours alsnog worden aangepast.

De veertiende etappe:

Het parcours van de etappe morgen:

Etappekaart via Cycling the Alps

    • Niels Posthumus