Geen ‘Oscar van de museumwereld’ voor Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

Het Scheepvaartmuseum greep vandaag naast de European Museum of the Year Award. Het museum in Amsterdam was als enige Nederlandse museum genomineerd voor de prijs, die uiteindelijk naar het Schotse Riverside Museum ging.

De prijs werd uitgereikt in het Gallo Romeins Museum in het Belgische Tongeren. Het Nederlandse Scheepvaartmuseum kreeg wel, net als enkele andere musea, lof toegezwaaid tijdens de uitreiking, meldt de organisatie achter de prijs via Twitter.

Twitter avatar museum_forum EMF Congratulations, Special Commendation for the National Maritime Museum @schpvrtmsm in Amsterdam #EMYA2013

De prestigieuze Europese museumprijs, die wordt georganiseerd door het European Museum Forum, wordt sinds 1977 uitgereikt aan musea die nieuwe doelgroepen hebben weten te trekken met een bijzondere sfeer, presentatie en interpretatie. Nieuwe en vernieuwde musea komen ervoor in aanmerking. Dit jaar waren 28 musea genomineerd, waaronder het in 2011 heropende Scheepvaartmuseum.

Directeur van het Scheepvaartmuseum Willem Bijleveld liet eerder weten dat hij bijzonder trots was op de nominatie.

“Deze award beschouw ik echt als de Oscar van de museumwereld en de nominatie is een prachtige internationale erkenning van onze vernieuwing.”

    • Niels Posthumus