Feest zonder sterren

None

Hoewel de bandenfirma ooit de criteria voor het behalen van een Michelin-ster gepubliceerd heeft, blijft het soms duister waarom sommige zaken wel of geen ster krijgen. Neem nou Zeezout aan de Westerkade in Rotterdam. Een prettige, comfortabele zaak met 36 zitplaatsen en een ontspannen sfeer die vanzelf lijkt te ontstaan wanneer keuken en bediening precies weten wat er gebeuren moet. Precies de betrouwbaarheid waar Michelin zo aan zegt te hechten.

Zeezout bestaat al veertien jaar en het is bizar dat er nog steeds geen ster verleend is. Op het bord geen vergezochte trouvailles, maar forse, perfect gegaarde stukken vis in de hoofdrol. Geserveerd op no-nonsense borden, dat is ook wel eens een verademing. Geen onhandige tegels of servies waar het bestek vanaf rolt. En het restaurant ziet uit op de Maas, al is dat natuurlijk geen Michelin-criterium.

Oesters eten is bij Zeezout een feest dat al onder de tien euro begint: zes Zeeuwse wilde voor 9,50 euro. Daar zouden meer zaken een voorbeeld aan moeten nemen. Zeezout is ook een perfect lunchadres met een driegangenmenu inclusief koffie voor 35 euro. Maar à la carte is het eten hier eveneens betaalbaar. Zo ligt op ons bord een fraai stuk griet met knolselderijcrème, krokant spek, Iberico-ham en hazelnoot naast dungesneden snijbonen, een compleet en troostrijk gerecht voor 28,50 euro.

’s Avonds biedt het diner keus uit vier, vijf of zes gangen voor respectievelijk 45, 57,50 en 67,50 euro. Geen wonder dat er een grote kring van vaste gasten is. Welbeschouwd heeft Zeezout helemaal geen ster nodig.