EU: ‘Diane 35’ niet meer voorschrijven als ‘de pil’

Artsen moeten Diane 35 niet meer als anticonceptiepil voorschrijven. Die conclusie rolt uit een risicoafweging van de EMA, de Europese autoriteit die medicijnen beoordeelt. De EMA vindt Diane 35 alleen nog geschikt voor vrouwen met matige tot ernstige jeugdpuistjes (acne), of overmatige haargroei op ongewenste plaatsen (hirsutisme), als andere medicijnen niet werken.

Vanwege de hormonen die erin zitten werkt het uitstekend als ‘pil’, maar het middel is niet officieel geregistreerd voor bescherming tegen zwangerschap. Al meer dan 15 jaar is bekend dat Diane 35 de kans op bloedstolsels in de aderen (veneuze trombose) ongeveer tweemaal sterker verhoogt dan andere, zogenaamde tweede-generatie-anticonceptiepillen. Een à twee op de honderd vrouwen die veneuze trombose krijgen overlijden daaraan. Niettemin bleven veel artsen het middel als anticonceptiepil voorschrijven.

Begin dit jaar kwam Diane 35 weer in het nieuws omdat de Franse overheid het middel van de markt wilde halen. In Nederland werd toen bekend dat in Nederland zeker tien vrouwen overleden aan trombose terwijl ze Diane 35 gebruikten. Gisteren verhoogde het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb deze schatting tot 18 tromboses of embolies met fatale afloop. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen begin dit jaar al om Diane 35 niet meer aan nieuwe pilgebruiksters voor te schrijven. De trombosekans is het grootst in het eerste gebruiksjaar. De EMA gaat ook de andere anticonceptiepillen herbeoordelen. Uitslag volgt in juli.