eettips

Meer dan honing

Kan de mensheid overleven zonder bijen? Daarover is de wetenschap ernstig verdeeld. Feit is dat er sinds zo’n vijftien jaar wereldwijd sprake is van grote bijensterfte. De Zwitser Markus Imhoof maakte een documentaire over dit fenomeen. Net als zijn eerdere We Feed the World, is ook More than Honey een indringende film, die je aan het denken zet over de relatie tussen mens en natuur. Maar het is zeker ook een esthetische film, met spectaculaire close-ups, onder andere van de bevruchting van een bijenkoningin. Zie voor bioscopen: morethanhoney-film.nl/waar-te-zien.

Daslook

Wie dezer dagen door bos of beemd loopt hoeft niet vreemd op te kijken wanneer plots een zeker zwavelachtig luchtje de neus binnenwaait. De daslook staat in bloei. Dit plantje (Allium ursinum) met z’n sterke geur én smaak van knoflook, is een beschermde soort en mag officieel niet geplukt worden. Professionele wildplukkers trekken zich daar vaak niets van aan, maar het plantje is ook bij het tuincentrum te koop. Van daslook kun je een lekkere pesto maken. Pureer een flinke handvol blaadjes met twee eetlepels amandelen en een klein handje geraspte Parmezaanse kaas en schenk er geleidelijk 125-150 ml extra vergine olijfolie bij. Maak op smaak met een drupje citroen, zout en peper uit de molen.

    • Janneke Vreugdenhil