Een uitzondering op Urk

None

Niet ieder restaurant aan zee of bij open water biedt gegarandeerd goede vis. En zo is ook niet elke bekende vissersplaats geplaveid met uitstekende visrestaurants. Neem nou het schiereiland Urk. Natuurlijk kun je in het dorp en bij de haven op tal van adressen vis eten, maar dan is dat op frituurniveau. En die vis is vaak niet, zoals je zou kunnen verwachten, door een Urker vissersboot aangeleverd, maar ingevroren per vrachtwagen gearriveerd.

Cuisinier Cees Kramer, bekend van restaurant Mes Amis, dat hij onlangs verruilde voor De Boet in het pand ernaast, houdt zich verre van deze praktijken. Waar de meeste bezoekers van Urk al tevreden zijn met een gefrituurde snack uit een plastic bakje, ontvangt De Boet visliefhebbers met een bredere smaak. Ook al kan De Boet niet bestaan van een menu met louter vis.

De Boet is gevestigd in het voormalige kantoor van de Eerste Urker Stoombootmaatschappij. Het moderne interieur is gestoffeerd met het klassieke streepmotief in het rood, wit en zwart van de Urker klederdracht.

We eten tartaar van makreel naast geschroeide makreel met crème van schelvislever, gevolgd door de kabeljauw met pancetta en dragonsaus. (Een driegangenmenu kost 37,50 euro.)

Wie vis wil leren bereiden, kan ook bij De Boet terecht; Cees Kramer heeft regelmatig workshops op de eerste verdieping van het restaurant.