Een geboren viskok

None

Dat er maar zo weinig visrestaurants zijn, komt misschien doordat er niet al te veel gepassioneerde viskoks in ons land rondlopen. In elk geval is Imko Binnerts er één, hij heeft decennia ervaring en sinds vijf jaar heeft hij een eigen restaurant aan het Spaarne in Haarlem.

Het historische pand met hoog balkenplafond bood voor die tijd plaats aan een kooktheater en dat is nog altijd te zien aan de verhoging waarop de keuken van Vis & Ko staat. Ook in overdrachtelijke zin staat deze keuken op een voetstuk. Onder Binnerts’ leiding produceert de keuken elegante gerechten waarin de vis en de sublieme garing ervan altijd de hoofdrol spelen, al is er op de kaart ook keus voor vegetariërs en carnivoren.

Vis eten kan hier in verschillende séances. Met kleine gerechten van rond de tien euro bijvoorbeeld, dat kan dan tonijn met wasabi en wakamé (een soort zeewier) zijn, maar ook geplette langoustine met tempura van bloemkool of ‘fish in chips’, van in aardappel gebakken kabeljauw. Dit alles naast – of zo u wil in plaats van – het reguliere menu dat drie tot zes gangen biedt, van 42,50 euro tot 62,50 euro. Een lunch van twee visgerechten is er voor 29,50 euro en wie nog naar het theater wil, kan vanaf half zes al bij Binnerts terecht voor een driegangenmenu inclusief wijn, water en koffie voor 49,50 euro.

Op zondag viert Binnerts de ‘familielunch’ tussen 13 en 17 uur, een driegangenmenu dat net als het theatermenu begint met een glas bubbels en met koffie eindigt, ook voor 49,50 euro.