Dynamische brasserie

In veel restaurants van niveau tref je een zwarte brigade in klassiek zwart en wit, maar bij Vis aan de Schelde in Amsterdam loopt de bediening in hemdsmouwen met de naam van de zaak op de rug. Tijdens een drukke lunch lijkt het daardoor of er een sportteam actief is om de gasten te bedienen. In die dynamiek zit ook deels de charme van dit restaurant tegenover de RAI, het swingt hier. Een lichte zaak met een levendige brasseriesfeer, die versterkt wordt door spiegelwanden en kleine aanschuiftafeltjes.

Vis aan de Schelde is zeker geen oud adres, maar wel al een klassieker in de hoofdstad. Een klassieker met specialiteiten, signature dishes zo u wilt, waarover patron Michiel Deenik met zijn klandizie „bonje zou krijgen” als hij ze van de kaart zou halen. Denk aan de halve kreeft met kruidensalade en croutons (20 euro) of de Salade VisaandeSchelde met kreeft, eendenlever, truffel en balsamico (24 euro).

De kaart is behoorlijk uitgebreid: vier soorten oesters en menu’s van drie tot acht gangen in de sector ‘Vis en seizoen’. Bij ‘Vis en signatuur’ komen we bouillabaisse, fruits de mer-plateaus en andere huisspecialiteiten tegen. En in de serie ‘Vis en nu’ staan gerechten op basis van het seizoensaanbod. Daar zijn ook opvallend veel Hollandse producten bij. Zo is onze weergaloze tongschar met Hollandse inktvis, lente-ui, aardpeer en morilles (misschien op de morilles na) een compleet Hollands ensemble van niet al te dure producten. Daarmee is overtuigend aangetoond dat ook zonder de duurste ingrediënten prachtige haute-cuisinegerechten kunnen ontstaan.