Dino met harde kop

Een Tyrannosaurus rex opgraven, dat wilde Naturalis. Maar ze kwamen thuis met een Triceratops – of zelfs drie.

A child stands in front of a model of a Triceratops dinosaur in the exhibition 'World of Dinosaurs' in Hohenfelden near Erfurt, central Germany, Tuesday, Sept. 25, 2012. From Sept. 15 up to the Nov. 4, 2012 the exhibition shows 65 models of 56 species of dinosaurs reproduced under scientific instructions in natural size. Among them are stegosaurs, diplodocus, triceratops, archaeopteryx, tyrannosaur, and other representatives of the Triassic, Jurassic and Cretaceous periods. (AP Photo/Jens Meyer) ASSOCIATED PRESS

Dinoland bestaat. Het ligt in Amerika, in het ‘wilde westen’. Achter elke heuvel kun je er een fossiel van een dinosaurus vinden. Er liggen veel tyrannosaurussen begraven. En triceratopsen, en nog veel meer. Wie zou er niet één willen hebben?

Museum Naturalis in Leiden wilde wel zo’n dinoskelet. En dus hadden de paleontologen (dat zijn mensen die fossielen onderzoeken) een goed idee: ze gingen er één opgraven. Dat mocht, op het land van een heel grote boerderij in de staat Wyoming. Het liefst wilde Naturalis een T. rex. Begin deze maand gingen ze graven.

En, vroeg Dr. Zeepaard aan Anne Schulp: is het gelukt? “Nee, dat was vette pech.” De onderzoekers begonnen te graven bij de linkervoet. Ze vonden ook nog het onderbeen, maar toen... was de rest van het fossiel verdwenen. Anne legt uit: “Misschien is de rest van de dino weggespoeld met de rivier, toen hij net dood was. Of hij is opgegeten.”

Anne en zijn collega’s wisten gelukkig dat er in de buurt nóg een dino moest liggen: een Triceratops (de dino op de foto). De botten kwamen al een beetje boven de grond uit.

“We vonden er op z’n minst drie”, zegt Anne. Eén kleintje, één die een beetje groter was, en één volwassen dier.” Dat is heel bijzonder. Als wetenschappers een triceratops opgraven, vinden ze bijna altijd alleen de kop. De rest van de dino is vaak weg.

“T. rex at triceratopsen op. Alleen in de kop zaten te veel harde stukjes, dus die liet de T. rex liggen.” Behalve dus bij de triceratops die Anne en zijn collega’s vonden. “Misschien had de T. rex dit keer niet zo’n honger.”

Hester van Santen

    • Hester van Santen