Anouk eindigt als negende in finale Songfestival - Denemarken wint

Anouk tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Foto AFP/ John MacDougall

Denemarken heeft de 58ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Anouk deed het erg goed in de finale met haar nummer Birds. Ze werd negende van de 26 finalisten. Een prestatie van formaat. Want het was voor het eerst sinds 2004 dat Nederland de eindstrijd wist te halen.

De negende plek betekende zelfs de beste prestatie van Nederland sinds 1999, toen Marlayne met het nummer ‘One good reason’ achtste werd. Anouk leverde vanavond in het Zweedse Malmö dan ook een sterk optreden af. Ze verzamelde 114 punten. Ook NRC-muziekverslaggever Amanda Kuyper was erg te spreken over het optreden van Anouk in de finale. Kuyper twitterde:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Anouk had stem onder controle, zong bezield. Extra gebaren maakten act intenser #esf
Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Uitstekend. Ster in de duisternis #esf

Winnaar Denemarken behoorde vooraf al tot de favorieten. Zangeres Emmelie de Forest sleepte uiteindelijk 281 punten binnen met haar nummer ‘Only Teardrops’.

De top drie bestaat verder uit Azerbeidzjan en Oekraïne, met respectievelijk 234 en 214 punten. De puntentelling werd voor vijftig procent bepaald door televoting en vijftig procent door een vakjury.

Naar het Eurovisie Songfestival keken gisteravond gemiddeld 4,8 miljoen mensen. Daarmee was de finale het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Emmelie de Forest (Denemarken) hoort dat ze gewonnen heeft:

The Guardian negatief, Der Spiegel: ‘magische ballad’

The Guardian was opvallend negatief over het nummer van Anouk en schreef in zijn liveblog na haar optreden:

The Netherlands never do very well at Eurovision, and they always want to. So the fact that this is their song this year makes me sad. It sounds like something from an Andrew Lloyd Webber musical. And not a good song either. The song that gets thrown in at the last minute so the lead character can sneak off and do a wee. This song is like the bit on Tarrant on TV where Chris Tarrant would stop showing funny Japanese adverts about people’s trousers falling down and make everyone watch a public information film about lung cancer.

Der Spiegel uit Duitsland noemde het nummer van Anouk echter een “magische ballad”.

Het optreden van Anouk vanavond:

Veel buitengewoon positieve reacties op Twitter

Nederlanders waren vooral heel erg positief op Twitter:

Twitter avatar Borisham Boris van der Ham W.a.t. G.o.e.d! #anouk #esf
Twitter avatar andre_rouvoet André Rouvoet Wat een fantastisch optreden van #Anouk! #esf
Twitter avatar cornaldm Cornald Maas Zaal hier uit z’n dak bij @anouk #songfestival @delamartheater
Twitter avatar 2525 Francisco van Jole Anouk leverde beste song en performance bij Songfestival sinds 1959.
Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali Bizar goed optreden van Anouk. Ik begin vleugaangroei te krijgen. #esf

Anouk en TROS tevreden met het resultaat

Anouk zelf was tevreden met haar optreden, twitterde NRC-verslaggever Kuyper:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Anouk praat niet met pers en is naar hotel. Via de Tros zegt ze dat ze blij is met resultaat en dat ze met goed gevoel terugkijkt op #esf

En ook de TROS is tevreden met de negende plek. Directeur Peter Kuipers zegt:

“Bij een plaats in de top tien past geen teleurstelling, maar trots. Wij zijn heel blij dat Anouk Nederland terug bij het Songfestival heeft gebracht. We doen voor onszelf weer méé. Veel mensen hebben samen gekeken, men heeft het festival samen beleefd op feestjes en op avondjes thuis met puntentelling. Dat beantwoordt heel erg het familiegevoel van de TROS.”

Onze InBeeld-serie tijdens het Songfestival:

‘Stemgedrag weer gezellig potje kwartetten’

Zoals vaak bij het Eurovisie Songfestival was het stemgedrag van de landen aan het eind van de avond vrij voorspelbaar. NRC-verslaggever Kuyper twitterde dan ook:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Stemgedrag Europese landen is weer gezellig potje kwartetten #esf

Nederland moest het vooral hebben van de Scandinavische landen en buurland België, dat Anouk zelfs het maximale aantal van 12 punten gaf. Kuyper twitterde daarom:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper He gezellig zo, 12 van België. En zo leefden we nog lang en gelukkig #esf
Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper We vieren voortaan vakantie in Scandinavië. Of weekendtrip Belgie. #esf

Het winnende nummer van Denemarken:

TROS: Songfestival heeft beschermde status

De TROS liet eerder vandaag weten er alles aan te willen doen om het Eurovisie Songfestival te houden. TROS-directeur Peter Kuipers zei tegen persbureau Novum:

“We zullen het Songfestival altijd blijven uitzenden.”

Henk Hagoort, voorzitter van Raad van Bestuur van NPO, wil flink het mes zetten in amusement, maar volgens de TROS-directeur is het Eurovisie Songfestival “beschermd”.

“Hagoort heeft een aantal prioriteiten genoemd waar hij minder op wil bezuinigen en waar hij niets over heeft gezegd wil hij meer op bezuinigen. Het gaat met name over groot amusement, zoals Nick tegen Simon en Strictly Come Dancing. Dan moet je niet praten over bijvoorbeeld Bananasplit, want dat wordt gewoon uitgezonden.”

Het Songfestival kan volgens Kuipers niet bedreigd worden door de bezuinigingsplannen van de NPO.

“Het Eurovisie Songfestival is een van de evenementen die gewoon wordt beschermd. Dat zenden we altijd uit. Een Nationaal Songfestival, wat daaraan vooraf gaat, zenden we dan ook altijd uit. Daar zal wat mij betreft geen Henk Hagoort een stok voor kunnen steken. Niemand. Het Eurovisie Songfestival is beschermd en draagt bij aan onze nationale trots. Hoe mooi is dat?”

De TROS gaat met de AVRO bekijken hoe het Songfestival er volgend jaar uit komt te zien. Kuipers:

“Het blijft elk jaar weer spannend hoe we dat gaan doen. In de toekomst heten we AVROTROS en doen we vanaf 2014 samen het Songfestival!”

De NPO wilde niet inhoudelijk reageren of het Songfestival aan bezuinigingen ontkomt.

Fans van Anouk keken vanavond in het Amsterdamse Nieuwe DeLaMar Theater:

De sfeer in het Nieuwe DeLaMar theater tijdens het optreden van Anouk in de finale: