Dagverse no-nonsense

None

Op warme dagen kan het voorkomen dat de complete keukenbrigade van Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse even een duik neemt in het water voor de deur. Het karakteriseert de no-nonsenseaanpak van patron cuisinier Dp Arkenbout. De Vluchthaven, een uit bonkig hout opgetrokken uitspanning met een terras rondom dat op het water uitziet, excelleert in simpele bereidingen van spatverse vis, schaal- en schelpdieren. Oosterscheldekreeften bijvoorbeeld, die de chef vertikt om in water te garen omdat dan smaakverlies optreedt. Dus gaan ze linea recta op de houtskoolgrill van de buitenkeuken.

Zo’n beetje alles is hier dagvers. Een schoolbord vermeldt het menu ‘Stuurboord’ van 36,50 euro, dat kan bestaan uit gegrilde pijlstaartinktvis met knoflook en chili, en grietfilet met venkelfregola (een pastasoort) en salsa. Of Noordzeekrab met appel-aioli (14,50 euro). Alles wat De Vluchthaven serveert, de vissoepen, de dagvangstvissen en zelfs het Zeeuwse lam, is biologisch. Het motto luidt: ‘Eerlijk eten, met liefde en aandacht verbouwd, gevist, bereid en gebracht. Geniet en deel’.

In de praktijk is dat: van woensdag tot en met zondag tot 1 oktober, daarna heeft Arkenbout andere besognes en is de brasserie dicht.

Dat genieten lukt prima met de huisspecialiteit (17,50 euro), drie warme bereidingen van schelpen: palourdes met tomaat, knoflook en basilicum, gegrilde scheermessen en kokkels met chermoula, een Noord-Afrikaanse vismarinade met koriander, paprika, komijn en citroen, en dit alles in combinatie met uitstekend brood.

Eerder was het ons niet gelukt om van de oestercombinatie af te blijven (3 plat, 3 wild voor 17,50 euro). De Vluchthaven is er ook voor kinderen, die kunnen er niet alleen voor een visje terecht, maar ook voor een stukje vlees van de grill, pasta en een kinderijsje. Wat een heerlijke, unieke zaak.