Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Controles coffeeshops Maastricht gaan door - politie-inzet aangepast

Coffeeshop Easy Going in Maastricht. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

In Maastricht worden coffeeshops de komende tijd gewoon gecontroleerd op het verkopen van drugs aan mensen die niet in Nederland wonen. De politie, het Openbaar Ministerie en gemeente hebben een zogenoemd inzetplan van de politie voor de komende tijd aangepast.

Dat meldden zij vandaag in een gezamenlijke verklaring, schrijft persbureau Novum.

Om de overlast terug te dringen, mogen coffeeshops in de grensgebieden geen drugstoeristen meer toelaten. De drie partijen stellen op basis van verschillende rapporten dat de drugsoverlast is gedaald sinds de invoering van de wietpas.

Coffeeshops in Maastricht besloten begin mei echter weer drugs te verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen na een rechterlijke uitspraak over de vorig jaar gesloten coffeeshop Easy Going. Die coffeeshop moest dicht van de burgemeester van Maastricht Onno Hoes, nadat zij zich openlijk tegen het beleid had gekeerd en buitenlanders toeliet. De rechtbank oordeelde dat Hoes de zaak niet had mogen sluiten, omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Na de uitspraak besloten coffeeshops in Maastricht weer mensen die niet in Nederland wonen toe te laten. Sindsdien is volgens de drie partijen sprake van een nieuwe stijging van drugsoverlast. Daarom is het inzetplan aangepast, aldus de drie, die aangeven ervan overtuigd te zijn het gevoerde beleid daarmee met succes te kunnen voortzetten.

“Het bestuur, samen met politie en OM, blijft handhaven op het ingezetenencriterium.”

Het bericht volgt op de mededeling van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gisteren dat Maastricht meer agenten krijgt om drugsoverlast te bestrijden. Hij komt daarmee tegemoet aan een verzoek van burgemeester Hoes, die had aangegeven dat hij de bestrijding van drugsoverlast met de huidige politiecapaciteit niet lang meer kan volhouden.

De burgemeester van Maastricht stelde meer agenten nodig te hebben om coffeeshops te kunnen sluiten en tegelijkertijd overlast op straat tegen te gaan. Zou hij geen extra agenten krijgen, dan zou Hoes overwegen de coffeeshops met rust te laten.