Cavendish: en dat is honderd

De Britse sprinter Mark Cavendish boekte vrijdag in de Ronde van Italië zijn honderdste overwinning in een wegwedstrijd. Hij moest ervoor diep in zijn reserves tasten.

Op sprinter Mark Cavendish staat geen maat in de Giro. Foto AP

De vrijdag begon voor Mark Canvendish zonder ambities. De dertiende etappe in de Ronde van Italië zag hij vooraf niet als een podium om te excelleren – met 254 kilometer te lang en te heuvelachtig voor een sprinter. Aan het eind van de middag stond hij voor de vierde keer als ritwinnaar op het podium. Zijn honderdste overwinning op de weg. Het kan verkeren.

Toen Cavendish op adem was gekomen na zijn machtige sprint stak hij de loftrompet over zijn ploeggenoten van Pharma-Quick-Step. Zij hadden hem moed ingepraat en waren aan zijn zijde gebleven op momenten dat de weg omhoog ging. Cavendish werd daarmee als het ware de heuvels over gesleept, waarna zijn ploeggenoten in de laatste vlakke kilometers alle ontsnappingen neutraliseerden.

Eenmaal in de straten van finishplaats Cherasco kon Canvendish het alleen af. Hij koos (natuurlijk) het juiste wiel en (vanzelfsprekend) het juist moment om aan te gaan. Met een machtige jump versloeg hij de Italiaan Giacomo Nizzolo (tweede) en de Sloveen Luka Mezgec (derde) van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano. In de sprint staat geen maat op de Brit.

Achter de finish viel Cavendish bijna letterlijk van zijn fiets. Van vermoeidheid. Hij had enige minuten en een slokje frisdrank nodig om op adem te komen. Om eerst zijn ploeggenoten omstandig te bedanken, maar zich in een adem af te vragen of hij een dag voor twee zware bergritten niet te diep was gegaan.

Cavendish: „Man, ik ben kapot. Ik weet niet of daarvan morgen herstel. Wie zei ook alweer dat sprinters luie wielrenners zijn? Hopelijk heb ik niet te veel van mijn krachten gevergd, want ik weet uit ervaring dat het overschrijden van de limiet je lichaam enige dagen kan ruïneren.”

Zijn honderdste zege in een UCI-wedstrijd sprintte de 27-jarige Cavendish in zes jaar bij elkaar. De zegereeks begon in 2007, zijn eerste jaar als profwielrenner in dienst van de Duitse ploeg T-Mobile.

Cavendish behoort sinds gisteren tot een illuster trio sprinters. Alessandro Petacchi, de Italiaan die onlangs stopte als wielrenner, behaalde 152 overwinningen, op ruime afstand gevolgd door Cavendish’ ploeggenoot, de Belg Tom Boonen met 108 zeges. Het klassement voor vervolgd met de Duitser André Greipel; (93), de Zwitser Fabian Cancellara (77) en de Belgische wereldkampioen Philippe Gilbert (53).

Van zijn honderd overwinningen behaalde Cavendish er dertien in de Ronde van Italië en 23 in de Ronde van Frankrijk, elf minder dat het record van de legendarische Eddie Merckx. Cavendish blinkt vooral uit in etappewedstrijden. Hij won maar negen keer een eendaagse wedstrijd, waaronder Milaan-Sanremo (2009) en het wereldkampioenschap in Kopenhagen in 2011.

In het algemeen klassement van de Giro bleven ingrijpende veranderingen achterwege. De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) houdt de roze trui voor de Australiër Cadel Evans (BMC) en de Colombiaan Rigoberto Uran (Sky). Doordat de Brit Bradley Wiggins zich voor het begin van de etappe had teruggetrokken schoof Robert Gesink op van de vijfde naar de vierde plaats. De Nederlander heeft een achterstand van 2,12 minuut op Nibali. Gesink is nog maar acht seconden van het podium verwijderd. (Novum/AP)