Brecht , Besems , Toppers en tv-series

Viermaal een vooruitblik op kunst van dit weekeinde of daarna, plus vijf recensies van lopende kunstzaken.

Actresses Evan Rachel Wood, left, and Kate Winslet perform in a scene from "Mildred Pierce” on July 8, 2010. "Mildred Pierce" airs Sunday on HBO at 9 p.m. New York time. Photographer: Andrew Schwartz/HBO via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY.
Actresses Evan Rachel Wood, left, and Kate Winslet perform in a scene from "Mildred Pierce” on July 8, 2010. "Mildred Pierce" airs Sunday on HBO at 9 p.m. New York time. Photographer: Andrew Schwartz/HBO via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY. Via Bloomberg

Luilekkerland

Nederlanders geven steeds meer steeds meer geld uit om hun vrije tijd op een ludieke, sportieve of speelse manier te beleven. Nederland verandert daardoor in een soort luilekkerland, met speciale plekken en gebouwen voor dat doel. Fotografe Korrie Besems (1961) maakt foto’s van deze ‘vrijetijdsarchitectuur’, van de grensgebieden tussen vermaak en wonen, tussen vrije tijd en dagelijks leven: foto’s van recreatieparken, golfterreinen, winkelcentra, vakantieresorts en retailparken. De beelden zijn gebundeld in het fotoboek Luilekkerlandschap, met een essay van cineast Peter Delpeut, dat vandaag verschijnt. In Museum De Pont is onder dezelfde titel in de projectzaal een kleine tentoonstelling met foto’s van Besems te zien.

18 mei t/m 14 juli, Museum De Pont, Tilburg. Inl: depont.nl

Amsterdam Series Weekend

Komende vrijdag begint een nieuw festival gewijd aan tv-series: het Amsterdam Series Weekend, in het cultuurpark Westergasfabriek in de hoofdstad. Op groot scherm zijn daar prijswinnende tv-series te zien, de eerste afleveringen van nieuwe seizoenen, compleet nieuwe series en ‘season finales’. Met onder meer Borgen, Van God Los, Girls, Unsere Mütter, unsere Väter en Mildred Pierce.

24 t/m 26 mei, Amsterdam. Inl: amsterdamseriesweekend.com

Dreigroschenoper van Weill en Brecht

Vier jaar geleden was de Dreigroschenoper van het geëngageerde duo Bertolt Brecht en Kurt Weill nog te zien in een voortdurend uitverkocht Muziektheater in Amsterdam, in de regie van Robert Wilson. En nu staat deze klassieke moraliteit uit de dagen van de Weimar-republiek (1928) op het repertoire van het Asko|Schönberg-ensemble, met de Oostenrijkse componist-dirigent H.K. Gruber op de bok. In de regie van Wilma Sekrève worden de meeslepende liederen in het Concertgebouw in Amsterdam gezongen door het Theaterkoor Dario Fo en veelzijdige gastsolisten als popzangeres Janne Schra, actrice Betty Schuurman en de in historisch amusement gespecialiseerde Sven Ratzke.

22 mei, 20.15 uur, Concertgebouw Amsterdam. Inl: concertgebouw.nl

Toppers,Tavares en Najib Amhali in Arena

Voor de negende keer treden René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom (foto) komende week op als De Toppers: vrijdag, zaterdag en zondag. Voor die laatste dag, 26 mei, zijn nu nog kaarten te koop. Thema van het concert is een sprookjesachtig 1001 Nachten. Er zijn ook gastoptredens, onder meer van de Amerikaanse soul- en discogroep Tavares (Heaven Must Be Missing An Angel) en de Vengaboys (Hey, We’re Going To Ibiza). Daarnaast treden cabaretier Najib Amhali, zanger Jan Smit en de 3J’s op op dit ‘grootste meezingfeest van Nederland’.

24, 25, 26 mei, Arena, Amsterdam. Kaarten voor 26 mei via www.ticketpoint.nl