Bloemen kweken op microschaal

Ja, deze bloemen groeien echt op de schaal van duizendste millimeters. De rode ‘anjer’ bijvoorbeeld, past gemakkelijk overdwars in de dikte van een haar. Fysicus Wim Noorduin en zijn collega’s van Harvard University ‘kweekten’ ze op een glasplaatje van 2 bij 2 centimeter. En als je die proeftuin door een elektronenmicroscoop bekijkt, voel je je als een diepzeeduiker, zegt hij. “Ineens ontdek je een onbekende wereld vol prachtige vormen.”
Ja, deze bloemen groeien echt op de schaal van duizendste millimeters. De rode ‘anjer’ bijvoorbeeld, past gemakkelijk overdwars in de dikte van een haar. Fysicus Wim Noorduin en zijn collega’s van Harvard University ‘kweekten’ ze op een glasplaatje van 2 bij 2 centimeter. En als je die proeftuin door een elektronenmicroscoop bekijkt, voel je je als een diepzeeduiker, zegt hij. “Ineens ontdek je een onbekende wereld vol prachtige vormen.”
    • Margriet van der Heijden