Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Bloemen kweken op microschaal

Ja, deze bloemen groeien echt op de schaal van duizendste millimeters. De rode ‘anjer’ bijvoorbeeld, past gemakkelijk overdwars in de dikte van een haar. Fysicus Wim Noorduin en zijn collega’s van Harvard University ‘kweekten’ ze op een glasplaatje van 2 bij 2 centimeter. En als je die proeftuin door een elektronenmicroscoop bekijkt, voel je je als een diepzeeduiker, zegt hij. “Ineens ontdek je een onbekende wereld vol prachtige vormen.”
Ja, deze bloemen groeien echt op de schaal van duizendste millimeters. De rode ‘anjer’ bijvoorbeeld, past gemakkelijk overdwars in de dikte van een haar. Fysicus Wim Noorduin en zijn collega’s van Harvard University ‘kweekten’ ze op een glasplaatje van 2 bij 2 centimeter. En als je die proeftuin door een elektronenmicroscoop bekijkt, voel je je als een diepzeeduiker, zegt hij. “Ineens ontdek je een onbekende wereld vol prachtige vormen.”