Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert de jarendertigwoning van Osiris Hertman en Susan Pronk in Haarlem.

Osiris Hertman

Huis „Ik wilde een huis met eigen voordeur en een tuin op het zuiden.” Na veertien jaar Amsterdam ging designer Osiris Hertman (41) daarom deze jarendertigwoning aan het Kleverpark in Haarlem bekijken. „Toen ik de voordeur opendeed, heb ik het gekocht.” Wat niet betekende dat het al ‘af’ was. Het huis werd van boven tot onder verbouwd, de achtergevel werd vervangen door glas, met kozijnen die je niet ziet. Alleen het plafond in de woonkamer is nog authentiek.

‘Af’ bestaat sowieso niet in de wereld van Hertman. Zijn huis is een laboratorium voor de interieurs die hij voor zijn klanten ontwerpt. „Als een klant vraagt: hoezo een kiezelvloer in de badkamer, zeg ik: kom gewoon even bij mij thuis kijken.” Het plafond is al rood geweest, over driekwart jaar is waarschijnlijk niets op deze foto nog hetzelfde. Zijn vriendin, Susan Pronk (40, make-up- en haarstylist) kan daar niet alleen goed mee leven, „ze is ook mijn klankbord”. Haar kinderen (6 en 13) staan niet op de foto.

Stijl „Ik hou van dingen die tailor made zijn, of dat nou een goede croissant of een mooie lamp is. High tech, zonder dat je het ziet, met natuurlijke, duurzame materialen.” Hertman reist daarvoor de hele wereld over. De muur links is gemaakt van hout waarvoor hij zo ongeveer zelf op Java de vissersbootjes heeft aangewezen. „Je ziet het nu overal. Iedereen kopieert het.”

Wat betreft high tech: het glas van de haard is voorzien van een techniek die de warmte door de hele ruimte verspreidt, en achter de wand van witte onyx zitten honderden ledlampjes waardoor de steen lijkt te gloeien.

Van Ikea „Niets. Ik kan geen producten ondersteunen die bij verhuizen uit elkaar vallen.”

Bij brand meenemen„Mijn gitaar. De rest kan ik opnieuw laten maken.”