Anouk bokst als voorbereiding

De wijze van stemmen voor de finale van het 58ste Eurovisie Songfestival vanavond is gewijzigd. Als dertiende is Anouk aan de beurt.

None

Hij lijkt op Graaf Drucala en stijgt niet alleen met zijn stem op tot gevaarlijke hoogten. De Roemeense operazanger Cezar is, als een bloeddorstige heerser met een lange cape op een lift, met onder hem dansers onder wapperende doeken, een van de opmerkelijkste acts in de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Zijn lied is een potsierlijke crossover van opera en dance, waarin de zanger de zin It’s My Life tot in de hoogste castraatregionen laat galmen.

Het is weer een bonte en wonderlijke collage die de finale van het Eurovisie Songfestival 2013 in het Zweedse Malmö herbergt. Vanavond treden zesentwintig acts aan, Anouk is als dertiende aan de beurt. Dat Nederland een plek heeft in deze finale is voor het laatst in 2004 geweest met het duo Reunion. Een toptienplek zou voor het eerst sinds 1999 zijn, toen Marlayne negende werd met One Good Reason.

Het Eurovisie Songfestival heeft dit jaar twee ingrijpende veranderingen doorgemaakt. De volgorde in de 58ste Eurovisie-finale wordt niet langer bepaald door loting. De acts zijn gepositioneerd door de tv-producers van SVT en de European Broadcast Union waarbij wordt gelet op stijl, genre en afwisseling in de show. Daarnaast is de puntentelling van de vakjury en de publieksstem aangepast: ze worden nu bij elkaar geteld en komen in één ranglijst. Tijdens de live-uitzending vanavond zal Cornald Maas vanuit het DelaMar theater in Amsterdam de Nederlandse punten doorgeven.

De finale wordt geopend met een groot koor dat een lied brengt geschreven door de twee B’s van ABBA: Björn Ulvaeus en Benny Andersson, samen met DJ Avicii: We Write the Story. ABBA had in 1974 de grootste hit uit de Songfestival-geschiedenis met Waterloo. Via een luchtbrug wandelen alle finalisten met vlaggendragers binnen. Vervolgens opent Frankrijk de finale met de als Courtney Love rockende zangeres Amandine Bourgeois.

Op dezelfde wijze als in de halve finale afgelopen dinsdag – sober maar indringend, brengt Anouk haar lied ten gehore. Ze heeft niets gewijzigd aan haar performance, zo viel gisteravond te zien aan haar finale voor de jury. Als enige kandidaat blijft ze helemaal vooraan het podium staan met haar microfoonstandaard. Haar drie backingvocalisten, onder wie de soulzangeres Shirma Rouse, staan ver achter haar, in het schemerlicht met projecties van vogels.

Anouk spaarde de afgelopen dagen haar stem weer door nauwelijks te praten; haar gebruikelijke voorbereiding voor haar concerten. In een filmpje op Facebook toonde ze gisteren hoe ze de dag van de halve finale had beleefd. Een zeldzaam inkijkje, aangezien de zangeres zich deze weken in Malmö totaal heeft afgezonderd: boksend in de ring van een sportschool, hangend met haar mensen in het hotel, diep wegkruipend in een grote sjaal bij de kleedkamers van de Malmö Arena, zacht voor zich uit zingend in opperste concentratie, optredend, gespannen de uitslag afwachtend en uiteindelijk dansend na afloop, de sjaal zwaaiend in de lucht.

Of dertien, precies op het midden, een gunstige plek voor haar is, moet blijken. De acts voor en na haar vormen in elk geval geen bedreiging.

Ook opmerkelijk: de Finse deelneemster Krista Siegfrids die haar suikerzoete huwelijksaanzoek besluit door te zoenen met een van de zangeressen.

Dat is niet de eerste lesbische actie bij het Eurovisiesongfestival. Het Russische lesbische duo T.a.t.u veroorzaakte in 2003 veel ophef met hun aankondiging van een tongzoen. Die is hun toen verboden. De Finse Siegfrids laat met haar zoen zien dat ze voor invoering van het homohuwelijk in haar land is.

De 61-jarige doorgewinterde Britse zangeres Bonnie Tyler liet speciaal voor het festival nog wat Botox-injecties zetten. Helemaal kreukvrij is haar optreden echter niet meer.

    • Amanda Kuyper