Afghaanse wet over vrouwenrechten geblokkeerd - ‘zet aan tot promiscuïteit’

Een Afghaanse vrouw in een burqa. Een wet die vrouwenrechten moest helpen verbeteren is vandaag door het parlement in Afghanistan afgewezen. Foto (AP / Anja Niedringhaus

Conservatieve leden van het Afghaanse parlement hebben vandaag een wetsvoorstel tegengehouden dat tot doel heeft de rechten van vrouwen te beschermen en geweld tegen vrouwen te voorkomen. Dat meldt persbureau AP.

Khalil Ahmad Shaheedzada, een conservatief parlementslid voor de provincie Herat, zei dat het wetsvoorstel weer werd ingetrokken kort nadat het was voorgelegd aan het parlement. Sommige parlementsleden beweren dat delen van het voorstel in strijd zijn met de islamitische leerstellingen. Ook zou het wetsvoorstel vrouwen aanmoedigen seks buiten het huwelijk te hebben. Religieuze partijen verzetten zich fel tegen het wetsvoorstel. Shaheedzada:

“Over dingen die indruisen tegen de islamitische wet hoeven we niet eens te praten.”

Uithuwelijken, verkoop vrouwen, deel huiselijk geweld verbieden

Eigenlijk is de wet al sinds 2009 van kracht. President Hamid Karzai vaardigde daartoe toen een decreet uit. Het wetsvoorstel is nu echter voorgelegd aan het parlement. Parlementariër Fawzia Kofi, een vrouwenrechtenactiviste, wil de wet namelijk schragen met parlementaire steun. Ze wil zo voorkomen dat een toekomstige president de wet weer kan terugdraaien.

In de wet staat onder meer dat het verboden is om kinderen uit te huwelijken. Ook is het niet meer toegestaan vrouwen te verkopen om conflicten op te lossen. Bepaalde vormen van huiselijk geweld worden in de wet aan banden gelegd. En als een vrouw verkracht is, is het door de wet niet langer mogelijk de vrouw aan te klagen voor overspel of ontucht. Kofi:

“We willen het decreet omzetten naar een wet en hier de steun van het parlement voor krijgen. Helaas zijn er enkele conservatieve elementen die tegen de wet zijn. Ik ben vooral erg teleurgesteld over is dat ook vrouwen zich hebben verzet tegen de wet.”

Vooral aanklacht tegen vrouw bij verkrachting heet hangijzer

Nasirullah Sadiqizada Neli, een conservatief parlementslid uit de provincie Daykundi, zei dat vooral het gebruik om vrouwen aan te klagen voor overspel na een verkrachting niet af te willen schaffen. Een verwijdering zal volgens hem tot sociale chaos leiden. Hij meent dat vrouwen zich in dat geval te buiten zullen gaan aan seks buiten het huwelijk, in de wetenschap dat ze altijd kunnen zeggen dat ze verkracht zijn als ze worden betrapt.

Ook Shaheedzada meent dat de wet aanzet tot promiscuïteit onder vrouwen, zei hij tegen persbureau AP. Volgens hem is de wet een weerspiegeling van westerse waarden, die in Afghanistan niet gelden.

“Vrouwen lopen weg van hun mannen, meisjes lopen weg van huis. Dit soort wetten brengt ze op zulke ideeën.”

    • Niels Posthumus