Zaak-Van Rey escaleert, VVD krijgt gedragsregels

De kwestie-Jos van Rey groeit uit tot een splijtzwam binnen de VVD. Actieve VVD’ers uit alle partijgeledingen vragen actie van het partijbestuur nu de van corruptie verdachte Limburgse VVD-politicus in Roermond lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 is.

Het partijbestuur komt met een serie integriteitsregels die VVD-bestuurders en politici moeten ondertekenen, zo melden bronnen binnen de partij. Tot nu toe heeft de grootste partij van Nederland geen schriftelijke regels. Maar in reactie op Van Rey en andere recente in opspraak geraakte VVD-politici presenteert het bestuur op een VVD-congres volgende week een pakket maatregelen om „het integriteitsbewustzijn” te vergroten. De schriftelijke gedragsregels zijn daar onderdeel van.

Van Rey legde zijn functies als VVD-senator en wethouder in Roermond neer toen hij vorig jaar onderwerp werd van strafrechtelijk onderzoek, maar de VVD Roermond weigert sindsdien afstand van hem te nemen.

VVD’ers uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Limburg en Overijssel bepleiten tegenover deze krant dat het partijbestuur ingrijpt. Zij vrezen dat het aanzien van de VVD wordt beschadigd door Van Rey, met nadelige gevolgen voor de gemeenteraadscampagne. Enkele afdelingen bereiden voor het congres een motie voor die het het bestuur dwingt in te grijpen.

De talentscout van de partij, Martijn Jonk, zegt dat het bestuur twee opties heeft: de afdeling Roermond verbieden onder de naam VVD aan de raadsverkiezingen mee te doen of een aantal individuele Roermondse VVD’ers royeren. „Het hoofdbestuur moet ingrijpen, dat kan haast niet anders”, aldus Jonk.

Partijvoorzitter Benk Korthals voerde afgelopen woensdag spoedoverleg met Van Rey. De partij doet daarover geen mededelingen. Jonk spreekt het vermoeden uit dat Korthals „het probleem klein wil houden, maar dat lukt gewoon niet meer”. Hij zegt te hebben vernomen dat Van Rey dreigt met een afsplitsing. „Maar we moeten ons niet laten chanteren om die paar Roermondse zetels”, aldus Jonk.

    • Tom-Jan Meeus
    • Derk Stokmans