Wiggins stapt af in de Giro

Bradley Wiggins is vanochtend niet gestart in de dertiende etappe van de Giro d’Italia. De Britse Sky-renner en Tourwinnaar van vorig jaar kampt met een luchtweginfectie.

Gisteren liep hij in een relatief eenvoudige etappe ruim drie minuten tijdverlies op in een afdaling, waardoor hij zakte van de vierde naar de dertiende plaats in het klassement. Ook Ryder Hesjedal (Garmin), winnaar van de Giro van vorig jaar, heeft vanochtend ziek de ronde verlaten.

In de etappe van gisteren, andermaal verreden in de stromende regen, won Mark Cavendish in Treviso de massasprint.

De etappe werd gekleurd door een kopgroep van vijf renners, onder wie de Nederlander Maurits Lammertink van Vacansoleil en zijn Italiaanse ploeggenoot Marco Marcato. De vijf hadden maximaal drie minuten voorsprong en leken lang te mogen strijden om de eindzege. Driehonderd meter voor de finish raasde het peloton echter voorbij.

In het algemeen klassement klom Robert Gesink door het uitvallen van Wiggins naar de vierde plaats. De Nederlander van Blanco staat nog altijd 2.12 minuut achter op rozetruidrager Vincenzo Nibali.

Na een vlakke etappe vandaag staan zaterdag en zondag bergetappes op het programma. Zondag is de finish op de Galibier, mits de sneeuw hier tijdig verdwenen is.