Vrijwilligers zoeken ook de komende dagen naar de vermiste broertjes

Een zoektocht in en om Zeist op plekken die de moeder van de jongetjes heeft aangewezen, eerder deze week. Ook de komende dagen zoeken burgers naar de vermiste broertjes. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Ook vanavond en in het komend pinksterweekend gaan vrijwilligers op zoek naar de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist. In onder meer Woudenberg en Geleen staan zoekacties gepland.

De politie heeft burgers opgeroepen niet meer op de Utrechtse Heuvelrug (kaart) te speuren, omdat daar combat trackers van het Korps Mariniers sinds woensdag de bosgebieden doorzoeken. Vrijwilligers zouden daar sporen kunnen verstoren die de mariniers juist kunnen vinden.

Daarom gaan twee groepen vrijwilligers vandaag een andere kant op. In grensgemeente Woudenberg (kaart) is ‘een recreatiegebied met bos naast het Henschotermeer waarover wij getipt werden’, zegt woordvoerder van de actie Marc Satijn tegen persbureau Novum. Burgerinitiatief Beek laat op Facebook weten rond dezelfde tijd in het Limburgse Geleen (kaart) te zullen zoeken. Daar in de buurt, bij Neerbeek, zijn de jongetjes voor het laatst gezien.

Broertjes worden vermist sinds vorige week maandag

De broertjes van 7 en 9 jaar worden sinds vorige week maandag vermist. Hun 38-jarige vader had tegen zijn omgeving gezegd dat hij met de jongens op vakantie zou gaan naar Luxemburg. Hij werd de volgende dag gevonden in natuurgebied Doornse Gat - hij had zelfmoord gepleegd. Drie dagen geleden werd een afscheidsbrief van hem gevonden, maar daarin zegt hij niets over de kinderen.

Infographic van ANP.

Politie verwacht dat honderden dit weekend gaan zoeken

Ook met Pinksteren, komend weekend, zullen naar verwachting flink veel vrijwilligers mee zoeken naar de broertjes. Voor zondag meldden zo’n 150 mensen zich al aan bij de organisatie van Satijn. Als duidelijk wordt waar precies wordt gezocht, verwacht de organisatie nog meer aanmeldingen.

Volgens nu.nl is er ook een groep Limburgse automobilisten die de route die de vader mogelijk reed, wil volgen. Langs de route, via de snelwegen A78, A2 en A73, zijn ook veel bungalowparken, campings en resorts. Sommige mensen vermoeden dat de jongens daar ergens verborgen worden gehouden en willen dat onderzoeken.

Moeder Iris van de broertjes bedankt op Facebook in een reactie alle mensen die aan haar denken en berichten plaatsen. “Als Ruben en Juul dit zien zullen ze zich zo bijzonder voelen. Ik hoop zo dat ze deze mooie creaties ook echt kunnen zien en dat gevoel ook echt mogen voelen, want dat verdienen ze!!!!”, schrijft ze.

    • Peter Zantingh