Voorwoord Inhoud

Weet u het al – wat u doet met het vakantiegeld dat deze maand wordt uitbetaald? Het logische antwoord: op vakantie gaan, gaat op voor slechts de helft van alle werknemers die in Nederland vakantiegeld ontvangen. Diverse enquêtes onder de Nederlandse bevolking wijzen uit dat de vakantietoeslag – zoals dit extraatje na invoering, kort na de Tweede Wereldoorlog, werd genoemd – de afgelopen jaren in toenemende mate wordt gebruikt om te sparen of schulden af te lossen.

Uit de tweejaarlijkse vakantiegeldenquête van het Nibud, de stichting die zich bezighoudt met geldzaken van huishoudens, bleek vorig jaar al dat nog slechts 50 procent van de Nederlandse werknemers die in mei of juni vakantiegeld ontvangt daadwerkelijk van het geld op vakantie gaat. Bijna een kwart van de 612 ondervraagde panelleden gebruikte het geld vorig jaar om te sparen, terwijl ook schulden en leningen van de vakantietoelage werden afgelost. Speelt de crisis parten of liggen er andere redenen ten grondslag aan de alternatieve uitgavenposten? „Het vakantiegeld wordt op één moment uitbetaald, terwijl mensen hun vakantie al bijvoorbeeld in het voorjaar boeken. Dus gebruiken mensen het voor andere zaken”, zegt Nibudonderzoeker Jasja Bos. „Wel zie je dat een iets groter deel gaat aflossen, met name onder de lage inkomens. Blijkbaar is er toch een behoefte dat op dit moment te doen. Mocht er weer wat meer lucht komen, dan zie je bijvoorbeeld ook dat het aantal grote aankopen weer toeneemt.”

Sparen mag dan populair zijn, dat geldt in toenemende mate ook voor beleggen. Bijna 1 miljoen Nederlandse huishoudens zijn op de beurs actief. Maar hoe zit het met de risico’s?

In deze economiebijlage beschrijven we de trends en gaan we dieper in op de voors en tegens van sparen en beleggen. Voor het geval u nog niet weet wat u met uw vakantiegeld moet doen.