Vluchtstrook van de beschaving

NOVUM03:ROADKILL BIG BIRD OP DE KUNSTRAI:AMSTERDAM;16MAY2013-Kunstenaar Bart Jansen (foto) presenteert tijdens de Kunstrai via St.Art Gallery buiten voor de ingang zijn nieuwste werk ,Aan de Snelweg, .Een levensgrote Pino uit Sesamstraat overreden door een auto op de snelweg,Een beetje modern natuurreservaat heeft nu eenmaal een eigen snelweg. In dit werk is de enige vogel ter wereld die van een verschrikkelijk einde gevrijwaard wordt geacht, zojuist gesneuveld op de vluchtstrook van de oprukkende beschaving. Novum/pvdm/str.Piet van der Meer
NOVUM03:ROADKILL BIG BIRD OP DE KUNSTRAI:AMSTERDAM;16MAY2013-Kunstenaar Bart Jansen (foto) presenteert tijdens de Kunstrai via St.Art Gallery buiten voor de ingang zijn nieuwste werk ,Aan de Snelweg, .Een levensgrote Pino uit Sesamstraat overreden door een auto op de snelweg,Een beetje modern natuurreservaat heeft nu eenmaal een eigen snelweg. In dit werk is de enige vogel ter wereld die van een verschrikkelijk einde gevrijwaard wordt geacht, zojuist gesneuveld op de vluchtstrook van de oprukkende beschaving. Novum/pvdm/str.Piet van der Meer Novum PIET VAN DER MEER

Een bijzonder stuk valwild ligt er voor de deur bij congrescentrum RAI in Amsterdam. Valwild is de term die jagers gebruiken voor aangereden dieren langs de snelweg.

Deze dode Pino, bekend uit Sesamstraat, is een kunstwerk van Bart Jansen. Het heet Aan de snelweg en werd woensdag gepresenteerd op de KunstRAI. Het kunstwerk is een „vrolijke kritiek” op de natuur die steeds meer in de verdrukking komt, zegt natuurliefhebber Jansen (ook op de foto). „Een beetje modern natuurreservaat heeft nu eenmaal een eigen snelweg. Pino ligt hier gesneuveld op de vluchtstrook van de oprukkende beschaving.”

Jansen werkt vaker met dode dieren. Zo maakte hij in 2007 het Aangereden Dierenboek. Dat boek weegt 80 kilo en het stinkt: de aangereden dieren waren zo plat dat ze in het boek pasten. Vorig jaar maakte Jansen van zijn dode kat een helikopter, de Orvillecopter. Dit keer gebruikte hij een „mythisch dier”. Maar hij maakte de Pino zo dat het net leek alsof het een werkelijk bestaande vogel was – met ingewanden en al.

Voor zijn Pino gebruikte Jansen zo’n 6.000 blauwe veertjes. De huid is van kunstleer, waarin hij met een soldeerbout evenveel gaatjes maakte. De poten zijn afgietsels van een dode struisvogel, die hij enige tijd terug van een Nederlandse struisvogelboer kreeg.