Tweehonderd evacuaties na overstromingen Suriname

In het oosten van Suriname zijn ruim tweehonderd mensen geëvacueerd. Na dagenlang aanhoudende tropische regens staan verschillende dorpen aan de oever van de Cotticarivier blank. Er zijn geen meldingen van slachtoffers, meldt persbureau Novum.

Volgens ochtendblad De Ware Tijd staat het water in een vijftal binnenlandse woongemeenschappen wel een meter hoog. Parlementslid Ronnie Brunswijk, afkomstig uit het gebied, stelt:

“De bewoners werden donderdagochtend verrast in hun slaap. Het is de allereerste keer dat dit hier gebeurt. De situatie is heel ernstig, er is dringend hulp nodig.”

De slachtoffers zijn intussen overgebracht naar een voetbalstadion in de nabijgelegen hoofdplaats Moengo, waar ze de nacht zullen doorbrengen. Het rampencoördinatiecentrum van de Surinaamse overheid zorgt voor schoon drinkwater.

De meimaand is traditioneel een van de natste maanden van het jaar in Suriname. Het regenseizoen is volop aan de gang. De meteorologische dienst van het land meldt dat storingen in de luchtbewegingen op de evenaar, de zogenoemde intertropische convergentiezone, verantwoordelijk zijn voor de hevige slagregens. Het waarschuwt ook de komende dagen voor wateroverlast.

In hoofdstad Paramaribo staan eveneens hele buurten blank en zijn talloze huizen ondergelopen. Jaar in jaar uit klagen inwoners over een slechte aanpak van de overheid van de ontwatering.

Het is niet de eerste maal dat het binnenland van Suriname getroffen wordt door overstromingen. In mei 2006, ook tijdens de regentijd, werden zeker 175 dorpen getroffen toen verschillende grote rivieren buiten hun oevers traden. Daarbij vielen drie slachtoffers en sloegen duizenden mensen op de vlucht.

    • Niels Posthumus