Toezicht VUmc nog niet op sterkte

Een half jaar na het vertrek van drie leden van de raad van toezicht van de Vrije Universiteit, die toeziet op zowel de universiteit als het VU medisch centrum, is het orgaan met slechts vier leden nog altijd onderbezet.

Vorig jaar leidde een ernstig conflict tussen artsen op de longafdeling van het VUmc tot een crisis die bestuursvoorzitter Elmer Mulder uiteindelijk zijn baan kostte. In december 2012 oordeelde een externe commissie hard over het functioneren van de raad van toezicht. „Vanaf 2007 tot mei 2012 kan niet worden gesproken van een adequate wijze van toezicht op het VUmc.” Het gevolg: „ernstige reputatieschade voor het VUmc”. Kort daarop vertrokken drie van de vijf toezichthouders.

Oud-minister en voorzitter van de raad Cees Veerman bleef achter met het begin 2012 aangetreden lid Jacqueline Rijsdijk. Hun eerste opdracht: het „zo spoedig mogelijk” aantrekken van vijf nieuwe leden om het toezicht te herstellen én aan de statutaire verplichting van zeven leden te voldoen. Eind februari leverde het wervingsbureau Egon Zehnder twee nieuwe leden: voormalig bestuursvoorzitter van KPMG Herman Dijkhuizen en Willem Geerlings, lid van de raad van bestuur bij het Medisch Centrum Haaglanden.

Op een advertentie voor de resterende vacatures in de raad van toezicht kwamen ruim 120 reacties. Toch heeft de VU tot op de dag van vandaag niemand weten te strikken. Volgens diverse betrokkenen omdat Veerman vasthoudt aan de huidige bestuursstructuur waarbij zijn raad toezicht houdt op zowel het ziekenhuis als de universiteit; twee uiterst complexe miljoenenorganisaties.

In een reactie laat Veerman via zijn secretaris bij de VU weten dat een eerste benoeming „aanstaande” is. De komst van de twee anderen laat langer op zich wachten. Volgens ingewijden „verlamt” de aanhoudende interne onrust de verschillende bestuurlijke geledingen van de VU.

Nog geen maand na het aantreden van Dijkhuizen en Geerlings onthulde deze krant een bestuurlijk conflict bij de universiteit die rector magnificus Lex Bouter uiteindelijk zijn baan kostte. Secretaris Roeleke Vunderink ontkent dat de aanhoudende bestuurlijke perikelen de oorzaak van de vertraging zijn. „Een benoeming leidt tot een andere samenstelling en nieuwe verhoudingen in de raad van toezicht. Als dat zich heeft gezet, wordt met zorg gekeken naar de volgende vacature. Zorgvuldigheid kost nu eenmaal tijd.”

De Volkskrant meldde vanmorgen dat alle longartsen van het VUMC hun patiënten weer gaan doorverwijzen naar longchirurgen elders, omdat de veiligheid niet is gegarandeerd door gebrek aan longchirurgen. Onlangs hief de Inspectie het verscherpt toezicht op het VUMC op.

    • Hugo Logtenberg