Restaurantje spelen

None

ETEN // POP-UP RESTAURANTS RESTAURANT DAY ZATERDAG 18 MEI Op diverse locaties, zie restaurantday. org

„Ik ben een Euro Shopperkoningin”, lacht Mira Sumanti (25) terwijl ze een half literblik bier van het budgetmerk opentrekt. Een zondagmiddag in februari, de huiskamer van haar appartement in de Amsterdamse Pijp zit vol. Voor vijf euro mogen haar gasten zich te goed doen aan ‘unlimited Euro Shopper goodness’. Een kleine twee kilometer verderop, in het huis van Cathelijn de Reede (28), delen mannen in witte jassen pillenbekertjes met jellybeans uit. In ‘antikaterkliniek De Apotheek’ is iedereen brak. Op het menu: pannenkoeken en eieren voor de hongerkater, yoghurt met fruit voor de gezonde kater, en waterijs met wodka voor de extreme kater.

Morgen kan iedereen die dat wil net als Sumanti en De Reede voor één dag een restaurant openen tijdens Restaurant Day.

Het initiatief werd in 2011 in de Finse hoofdstad Helsinki voor het eerst georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd foodfestival dat vier keer per jaar plaatsvindt.

Voor de editie van 18 mei hebben meer dan 1400 ‘chefs’ ingetekend, waarvan 41 uit Nederland. Garages, woonkamers, parken en leegstaande kantoren worden zaterdag tot restaurant omgetoverd.

Keuze genoeg dus voor de Restaurant Daybezoeker. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld ongeschoeid genieten in de kneuterige Sokkenbar in de Nieuwe Nieuwstraat, of de lente proeven in het Flevopark, waar vers geoogste groenten rechtstreeks uit de kas en de moestuin in de pan belanden.

In het Utrechtse Wilhelminapark worden pannenkoeken geserveerd, op de Neude is er live muziek van dj Rubenzzz en Aziatisch eten. In het Gelderse Empe kun je omringd door weelderig groen aanschuiven voor een lenteproeverij met rawfood en wild, of aan de buitenbar biologische wijn of een tarwegrasshotje drinken. Verdwaald? Een speciale Restaurant Day-app wijst de weg. iOS: http://nrch.nl/wen en Android: http://nrch.nl/wep.

Wie ook een pop-up restaurant wil openen kan zich aanmelden voor de volgende editie, over drie maanden. Je hoeft heus geen Jamie Oliver of Ron Blaauw te zijn, maar neem voor de zekerheid een kijkje op de website van Restaurant Day voor bruikbare tips en trucs.

    • Anne-Martijn van der Kaaden