Opklaringen

Warme lucht is dichtbij en lijkt ons land deze Pinksterzondag zelfs even te schampen. Tegelijkertijd liggen echter allerlei neerslagzones in de buurt, waardoor de term ‘wisselvallig’ onverminderd geldig blijft. Die neerslag zal niet continu vallen. Vooral de periode van zaterdagmiddag tot en met zondagavond lijkt vooralsnog in een aanzienlijk deel van het land redelijk fraai te verlopen.

Vrijdagavond schuiven er vanuit het oosten meerdere stevige buien over. Plaatselijk valt er veel neerslag en er kan ook onweer optreden. Tijdens de nachtelijke uren blijft het buiig, bij temperaturen die dalen naar een graad of 8.

Zaterdagochtend schuiven de nachtelijke buien geleidelijk over het noordwesten het land uit. Achter die buien lijkt het ’s middags overwegend droog te zijn, met ook een aantal opklaringen. Bij een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest wordt het zo’n 13 tot 15 graden. In het zuidoosten kan iets mildere lucht binnendrijven, met in Limburg mogelijk 18 tot 20 graden.

Tijdens Pinksterzondag lijken we tijdelijk in wat zachtere lucht terecht te komen, met temperaturen die veelal tussen 18 en 21 graden uitkomen. Waarschijnlijk ligt boven België een band met neerslag die bij tijden de zuidelijke provincies bezoekt. Elders ziet het er overwegend droog uit. Het aandeel zon is ten noorden van de grote rivieren beduidend groter dan de dag ervoor.