Omzet bouw eerste kwartaal flink in min - sinds 2009 kwart afgenomen

Foto ANP / Arie Kievit

De omzet van de bouwsector is in het eerste kwartaal van dit jaar flink lager uitgekomen dan eerdere jaren. Dat blijkt vandaag uit vernieuwde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De index voor de bouwomzet kwam in het traditioneel sowieso al zwakke eerste kwartaal uit op 74,1. Dat is een daling van maar liefst 9,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar was de omzet al met 9,2 procent gedaald op jaarbasis. Daarvoor lag de krimp in de bouwsector een stuk lager.

De bouw heeft hiermee een kwart aan omzet ingeleverd sinds het eerste kwartaal van 2009. De slechtst scorende bedrijven zijn te vinden in de algemene bouw en projectontwikkeling. De deelomzetindex kwam na een daling van 12,7 procent uit op 70,2. In 2009 was dit nog de sterkst presterende sector.

Voor de grond-, water- en wegenbouw kwam de index uit op 75,0, slechts een daling van 1,8 procent, meldt persbureau Novum. Deze sector had de laatste jaren de laagste omzet, maar is nu ingehaald door de algemene bouw. De index voor de gespecialiseerde bouwactiviteiten, zoals installeren, stukadoren en timmeren, daalde met 9,1 procent tot 77,6.

Over het dit hele jaar wordt een daling van de bouwproductie verwacht. Voor volgend jaar wordt een kleine groei verwacht.

    • Niels Posthumus