Ombuigingsoperatie bij Thomas Cook flink bezig

De ombuigingsoperatie bij Thomas Cook kan in stijl verder gaan. De beurskoers van de 172 jaar oude Britse reisfirma is vertienvoudigd in de tien maanden sinds directeur Harriet Green het roer heeft overgenomen.

Een herfinancieringsoperatie annex claimemissie van 1,6 miljard pond (1,9 miljard euro), die op 16 mei bekend werd gemaakt, heeft er niet toe geleid dat het aandeel onderuit is gegaan ondanks de verwatering. Dat komt deels doordat de hervonden kracht van het bedrijf heeft geholpen bij de samenstelling van het herfinancieringspakket.

De aandelenuitgifte ter waarde van 425 miljoen pond – naast de uitgifte van 1,2 miljard pond aan obligaties en bankfaciliteiten – zal het bedrijf in staat stellen zijn schuldenlast van 1,2 miljard pond te herstructureren, waarvan een groot deel werd opgenomen als noodkrediet. Het grootste deel van deze oude leningen moet in 2015 zijn afgelost.

Green en financieel directeur Michael Healy, die zijn rol in juli vorig jaar op zich heeft genomen, hebben de basis voor de herfinanciering gelegd door de bijl in de kosten te zetten. De afgelopen tien maanden heeft het bedrijf 107 miljoen pond bezuinigd door 2.500 Britse arbeidsplaatsen te schrappen en 195 winkels te sluiten, en bedrijfsonderdelen en vliegtuigen te verkopen.

Er is nog ruimte voor verbetering: in de halfjaarcijfers werd voor nog eens 40 miljoen pond aan mogelijke bezuinigingen aangewezen. Bovendien zal nog eens 25 miljoen pond aan bezuinigingen dit jaar worden verwezenlijkt, eerder dan in de meerjarenplanning was opgenomen.

Ook de andere kant van het grootboek ziet er nu beter uit. Een verlies vóór belastingen van 391 miljoen pond over de zes maanden tot eind maart is een verbetering ten opzichte van het verlies van 584 miljoen pond een jaar eerder. De boekingen voor de zomervakantie zijn dit jaar met 2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, en 60 procent van de capaciteit is verkocht. Thomas Cook biedt zijn Britse klanten nu meer wintervakantiereizen aan om de gebruikelijke seizoensdip op te vabngen.

Analisten van Crédit Suisse hebben hun doelstelling voor de jaarwinst vóór belastingen met 26 procent opgetrokken naar 105 miljoen pond, als de eenmalige kosten eenmaal zijn weggestreept.

De nieuwe uitvoerend directeur van concurrent TUI Travel, Friedrich Joussen, heeft op 15 mei een bezuinigingsoperatie gelanceerd die bijna even doortastend is als die van Thomas Cook. Qua waardering biedt Thomas Cook echter een voordeel: het aandeel wordt verhandeld op een koers/winstverhouding van 8, waar dat bij TUI 11 is.

Green en Healy hebben de afgelopen maanden indrukwekkende vooruitgang geboekt bij het weer op de rails krijgen van Thomas Cook. Van nu af aan zou de reis wat minder opwindend, maar des te relaxter kunnen worden.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Dominic Elliott