Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Mogelijk achttien Nederlandse doden door slikken pil Diane-35

De verpakking van de omstreden Diane-35-pil.
De verpakking van de omstreden Diane-35-pil. Foto Reuters/ Regis Duvignau

Mogelijk achttien vrouwen zijn in Nederland overleden als gevolg van het slikken van de Diane-35-pil. De dood van de vrouwen wordt in verband gebracht met de omstreden hormoonpil, meldt het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb vandaag.

Lareb ontving tot 3 april 621 meldingen van bijwerkingen door toedoen van Diane-35. Daarvan werden er 388 gemeld ná de media-aandacht in februari. De gemelde bijwerkingen zijn van toepassing op de hele periode 25 jaar dat het middel op de markt is. In maart meldde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat er mogelijk elf vrouwen waren overleden door de pil.

Update 20.50: Artsen moeten Diane-35 niet meer voorschrijven als anticonceptiepil, schrijft NRC Handelsblad morgen. Die conclusie is trekken uit de risico-afweging van de Europese comité voor geneesmiddelenrisico’s PRAC (onderdeel van de European Medicines Agency) van vandaag.

Tijd tussen symptomen en diagnose

Uit de informatie van 31 meldingen, schrijft Lareb, kan worden geconcludeerd dat er enige tijd zat tussen de eerste symptomen en de diagnose. Het is mogelijk dat die symptomen in eerste instantie niet zijn herkend door de patiënt of de zorgverlener.

De Diane 35-pil mag in Nederland alleen worden gebruikt ter behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid. Artsen schrijven hem echter ook voor als anticonceptiepil. Dat kan bijwerkingen als een longembolie of trombose tot gevolg hebben, wat uiteindelijk kan leiden tot de dood. Bij het slikken Diane-35 is het risico groter, omdat er sprake is van ander hormoon, een nieuw soort progestageen.

PRAC meldde vandaag dat de pil nog steeds voorgeschreven mag worden als middel tegen onder andere acné, schrijft Novum. De nadelen wegen namelijk niet op tegen de voordelen. Artsen moeten daarbij patiënten wel voldoende voorlichten over de risico’s.

Commotie na doden in Frankrijk

Commotie rond de pil ontstond begin dit jaar toen Frankrijk aankondigde de pil van de markt te halen. Daar waren in 25 jaar vier jaar doden gevallen door het gebruik ervan. Later bleek dat in januari een gezonde 21-jarige vrouw was overleden aan een longembolie nadat ze de pil een aantal maanden had geslikt. Schippers zei, volgend op de commotie, dat ze een dialoog met artsen wilde aangaan over de omgang met de pil. Zij weigerde toen ook de pil meteen uit de handel te halen.