Meisje van 16 wilde gaan strijden in Syrië, maar politie hield haar tegen

De politie heeft dit voorjaar een 16-jarige die naar Syrië wilde reizen tegengehouden. Aanleiding was informatie van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat zegt Nicole Bogers, ‘hoofd operatiën’ van de Haagse politie tegen NRC Handelsblad. Zij is verantwoordelijk voor het onderzoek in de Haagse regio naar ronselaars voor de gewapende strijd in Syrië.

Syrische opstandelingen tijdens gevechten in Aleppo.
Syrische opstandelingen tijdens gevechten in Aleppo. Foto AP/ Narciso Contreras

De politie heeft dit voorjaar een 16-jarige die naar Syrië wilde reizen tegengehouden. Aanleiding was informatie van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat zegt Nicole Bogers, ‘hoofd operatiën’ van de Haagse politie tegen NRC Handelsblad. Zij is verantwoordelijk voor het onderzoek in de Haagse regio naar ronselaars voor de gewapende strijd in Syrië.

Het gaat volgens bronnen om een meisje dat vermoedelijk wilde deelnemen aan de strijd tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De politie heeft bevestigd dat er vier aangiftes binnen zijn tegen drie vermeende ronselaars. Het onderzoek, onder leiding van het OM, spitst zich ook toe op het voorkomen dat minderjarigen naar Syrië reizen.

Landelijk honderd Nederlanders, maar mogelijk meer

Landelijk zouden ongeveer honderd Nederlanders in Syrië strijden, zo meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid twee maanden geleden. Dat zouden er nog meer kunnen zijn. Bogers: “Alleen in de Haagse regio gaan er al geruchten over honderd jongeren, maar van slechts zes personen uit deze regio weten we zeker dat ze in Syrië zitten. Van 24 personen hebben wij sterke aanwijzingen dat ze zijn uitgereisd.” Van hen zijn er twee vrouw, de rest is man. Negen zijn minderjarig.

De Britse Financial Times meldt vandaag dat de Golfstaat Qatar sinds het begin van de opstand in Syrië tussen 1 en 3 miljard dollar steun heeft geleverd aan de oppositie en de rebellen in Syrië. Het was al bekend dat Qatar uit zijn olie- en gasrijkdom Syrische oppositiegroepen steunt, maar niet eerder werden dergelijke hoge bedragen genoemd. Qatar steunt met name met de Moslimbroederschap verbonden groepen, tot woede van andere rebellen en van rivaal Saoedi-Arabië.