Man met gouden rechtervoet stopt

David Beckham (38) stopt met voetballen. De vijf belangrijkste momenten uit zijn carrière: van zijn wondergoal tot zijn revanche.

(FILES) In a file picture taken on August 22, 2009 Los Angeles Galaxy's English star David Beckham applauds the fans after a Major League Soccer (MLS) game against DC United at RFK Stadium in Washington. David Beckham is to retire from professional football at the end of the season, his representative announced on on May 16, 2013. The 38-year-old midfielder has played for Manchester United, Real Madrid and AC Milan, as well as winning 115 caps for England, and recently won the French Ligue 1 championship with Paris Saint-Germain. AFP PHOTO/Nicholas KAMM
(FILES) In a file picture taken on August 22, 2009 Los Angeles Galaxy's English star David Beckham applauds the fans after a Major League Soccer (MLS) game against DC United at RFK Stadium in Washington. David Beckham is to retire from professional football at the end of the season, his representative announced on on May 16, 2013. The 38-year-old midfielder has played for Manchester United, Real Madrid and AC Milan, as well as winning 115 caps for England, and recently won the French Ligue 1 championship with Paris Saint-Germain. AFP PHOTO/Nicholas KAMM AFP

Wie David Beckham (38) ziet spelen, ziet ook tekortkomingen. Hij heeft geen spectaculaire versnelling, geen fabuleuze passeeractie en is geen sterke kopper. Het zijn de gouden rechtervoet en het gevoel voor ruimte die hem tot een topper hebben gemaakt. Hij legt de bal neer waar hij wil. Gisteren werd bekend dat de speler van Paris Saint-Germain stopt. Vijf belangrijke momenten uit zijn carrière.

Zijn grote doorbraak

Het is 1996. Manchester United gaat op bezoek bij Wimbledon FC. Beckham, met lange blonde lokken, begint in de basis. In de laatste minuut vestigt Beckham zijn naam door een wondergoal (de 0-3): hij schiet de bal vanaf eigen helft in het doel van Wimbledon FC.

De haat

Het WK voetbal in Frankrijk (1998). In de achtste finales is Argentinië de tegenstander van Engeland. Kort na rust trapt Beckham Diego Simeone licht na: rood. Engeland wordt uitgeschakeld na strafschoppen. Beckham krijgt de schuld en wordt in het nieuwe competitieseizoen uitgefloten in Engeland.

Winst Champions League

De finale van de Champions League, 26 mei 1999. Manchester staat na 90 minuten met 1-0 achter tegen Bayern. In de blessuretijd slaat United toe, na twee hoekschoppen van Beckham: 2-1. Het is een van de meest bizarre finales ooit.

Helemaal het mannetje

In 2001 wordt Beckham volledig in de armen gesloten. Engeland staat op het punt plaatsing voor het WK in Japan en Zuid-Korea te missen. De blessuretijd loopt al drie minuten in het beslissende kwalificatieduel thuis tegen Griekenland, dat met 1-2 leidt. Engeland móet gelijkspelen om naar het WK te mogen, en dan schiet hij op typische ‘Beckham-stijl’ een vrije trap raak.

Wraak is zoet

Op het WK in 2002 treft Engeland opnieuw Argentinië. Nu in de groepsfase. De wraak is zoet. Beckham maakt de enige goal, uit een strafschop. Argentinië kan na drie duels alweer naar huis. NRC