Maastricht krijgt meer agenten in strijd tegen drugsoverlast

Coffeeshop Easy Going in Maastricht. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

Maastricht krijgt meer agenten om de drugsoverlast te bestrijden. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie komt tegemoet aan een verzoek van de burgemeester van de stad Onno Hoes.

Volgens Novum zei Opstelten dat Hoes “vierkant op zijn steun kan rekenen” en als hij zegt extra agenten nodig te hebben, dat hij die dan ook krijgt. Hij zei dit tegenover de camera’s van de NOS. Binnenkort gaat Opstelten zelf naar Maastricht om de problemen rond de coffeeshops te bespreken. Hij wil een concreet plan van Maastricht hebben. Wanneer hij dat doet, is nog niet duidelijk.

Een woordvoerder van Hoes zegt dat de gemeente Maastricht, politie en het Openbaar Ministerie om de tafel gaan zitten om een plan te maken. Ze gaan onder meer bekijken hoeveel en wat voor agenten er nodig zijn. Het plan moet op korte termijn klaar zijn.

“Geen extra agenten, dan laat ik shops met rust”

Hoes zegt dat de huidige politiecapaciteit niet meer genoeg is, wil hij de drugsoverlast blijven bestrijden. Hij heeft meer agenten nodig om coffeeshops te kunnen sluiten en om tegelijkertijd de overlast op straat tegen te gaan. Krijgt hij geen extra agenten, dan overweegt hij de coffeeshops met rust te laten. Hij zei eerder voor een dilemma te staan:

“De stad heeft recht op veiligheid op straat. Kan ik dat creëren door coffeeshops met rust te laten?”

Sinds het begin van deze maand verkopen de coffeeshops in Maastricht weer wiet aan drugstoeristen, ook al is dit niet toegestaan. De shops besloten dit te doen, nadat de rechtbank besloot dat Hoes coffeeshop Easy Going niet had mogen sluiten, omdat hij niet had kunnen aangeven waarom dat nodig was.

    • Frank Huiskamp