Lijstjes van lekkere buurmeisjes en zelfgemaakte jonge miljonairs

Het is de toon die het mannenblad maakt. Quote is verfijnd bijdehand en zit lekker in elkaar. FHM houdt van uitroeptekens.

Op nummer één staat met een geschat vermogen van 52 miljoen euro – geef hem een hartelijk applaus, mensen – de 37-jarige Wim Beelen. Baas van de Beelen Holding. Hij leidt de Quote Top 100 van ‘jonge miljonairs’, voorheen ‘De Selfmade’. Want het gaat in deze Quote-variant om mannen (nauwelijks vrouwen) die nog geen veertig zijn en zelf hun vermogen hebben opgebouwd, dus „zonder papa’s hulp”.

Beelen, „bekend van zijn sloop- en recyclingconglomeraat te Amersfoort”, staat flink op één, 16 miljoen hoger dan Fokke de Jong (van „maatpakkenonderneming” Suitsupply). Op 3 en 4 staan de oprichters van de Nederlandse Energie Maatschappij, beiden goed voor 35 miljoen.

En Bekende Nederlanders? Frans Bauer! Staat op 6, aangeslagen voor 32 miljoen, al is hij het daar zelf niet mee eens. Op 14 model en tevens hoogste vrouw Doutzen Kroes (16 miljoen), op 25 dj Armin van Buuren (13 miljoen) en op 29 zanger Jan Smit (12 miljoen). Verderop vinden we dj Ferry Corsten (9 miljoen), Fedde le Grand en Nick en Simon (3 x 4 miljoen).

Alle rijke voetballers zijn door Quote uit de lijst gegooid. Die hadden gewoon veel geld omdat ze hoge salarissen kregen. Niet echt selfmade.

Niet zoals Ben Woldring (28) dus, die op zijn dertiende voor een schoolopdracht Bellen.com maakte. Nu is hij directeur van dertien vergelijkingssites en goed voor 15 miljoen euro. En kent u Kleertjes.com? Schattige naam hè? Ka-ching! Claudia Willemsen (39) heeft er al 8 miljoen mee verdiend. „Van mijn spaargeld, 2.400 euro, kocht ik een eerste partij kinderkleding en zo ben ik begonnen.” Of neem Femme Taken (33), hij richtte „nerdwebsite” Tweakers.net op, verkocht dat aan VNU en hoppa: met 3 miljoen op plek 98.

Dit blad is jaloersmakend. Voor de gewone lezer, die kan wegdromen bij dat vele geld (ja, ja, afgunst). En voor een bladenmaker, want wat zit dit blad lekker in elkaar. Sterk vormgegeven en fijne verhalen. Bijdehante maar prettige toon: „Onder de 40 en boven de € 3 miljoen, meld het gerust als u erbij hoort.” En wat scoort Quote zelf? 55.555! de oplage van het maandblad in 2012, aldus oplage-instituut HOI. Dat was zelfs iets hoger dan de jaren ervoor.

Na de honderd selfmades (samen goed voor een miljard euro), een verhaal over niet-selfmades, groot geworden in een familiebedrijf, „Beter dan papa” – zo’n gespreid bedje is heus niet altijd makkelijk. En al die dj’s hè, in die lijst, die vliegen allemaal naar de Miami Music Week. We lezen een reportage („vergeet Ibiza”) over zwembadfeesten daar, met flessen drank van tienduizend euro. „Grote clubs leggen voor een top-dj gerust tonnen neer.” Leuk allemaal, maar deze Quote draait natuurlijk om die lijst van 100. Gouden tijdschriftenwet: lijstjes zijn altijd goed.

Nou ja, niet altijd. FHM laat zien dat het ook fout kan zijn. Natuurlijk wisten we dat FHM (For Him Magazine) een echt mannenblad was, met een uitdagende, sexy vrouw (in FHM-taal ‘een lekker wijf’) voorop. Maar de foto’s bij de ‘Buurmeisjes Top 50’ zijn wel van een heel akelig Aktueel-niveau (u weet wel, dat matige blootblad van weleer). Ook FHM’s toon is bijdehand, maar niet fijntjes geschreven. „Allemaal wel leuk en aardig dat Wim Lexie nu de scepter zwaait in de Lage Landen. Maar er staat nog een andere kroning op het programma waar heel de bevolking der Nederlanden wakker van ligt! De FHM Buurmeisje 2013 verkiezing natuurlijk!”

Veel uitroeptekens. Misschien omdat de lezers anders niet meer bereikt worden. In 2011 had het maandblad nog een oplage van bijna 43.000, vorig jaar was dat 30.942. Oh, en volgende maand is dus de Buurmeisjes Finale!!! „12 juni 2013! Tiende editie!” „Yes, je leest het goed!” „Tien vingers in de lucht!!!”

    • Peter Leijten