Kunst voor stations Noord-Zuidlijn geselecteerd

De gemeente Amsterdam heeft gisteren de kunstenaars bekendgemaakt die kunstwerken mogen maken voor de metrostations langs de Noord-Zuidlijn, die in 2017 gaat rijden. Zo mogen voor het Centraal Station Fiona Tan en Jennifer Tee hun ontwerpen uitwerken.

De kunstenaar moesten bij hun ontwerp de stad Amsterdam als uitgangspunt nemen en daarbij de verbinding tussen bovengrondse stad en ondergrondse stations duidelijk maken. Verder moesten ze monumentaal zijn en dertig jaar bestand tegen vandalisme en slijtage.

Tan, die Nederland in 2009 vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië, gaat een 26 meter lang, traag en in zwart-wit gefilmd groepsportret van Amsterdammers tonen in de kathedraal van het Centraal Station. Tee maakt elders in het station een combinatie tussen het Nederlandse symbool de tulp en Sumatraanse wanddoeken.

Andere kunstenaars die zijn uitverkoren zijn Harmen Liemburg, die in Station Noord een tekening van 130 meter lang en 7 meter breed gaat inleggen in de perronvloer. Het kunstenaarsduo Persijn Broersen en Margit Lukács plaatst zeven bogen bij Station Noorderpark.

Ramses Shaffy wordt herdacht door Marjan Laaper op Station Vijzelgracht met ledlampjes die lijnen leggen naar personen die belangrijk waren in zijn leven. Amalia Pica werkt met gekleurd glas bij Station De Pijp en Gerald van der Kaap maakt beelden op basis van de tekst I want a permanent wave voor Station Europaplein.

Met deze keuzes is bijna een einde gekomen aan een proces van een jaar. Kunstenaars mochten ontwerpen inleveren voor de verschillende stations, waarna in november vorig jaar een aantal kunstenaars per metrostation de opdracht kreeg hun idee verder uit te te werken. Een kunstadviescommissie heeft zich vervolgens gebogen over deze ontwerpen, waar ook het publiek zich over mocht uitspreken. Het advies dat de commissie heeft uitgebracht, is geheel overgenomen door het college van burgemeester en wethouders. Bekende kunstenaars als Guido van der Werve, Job Koelewijn, John Körmeling en Ni Haifeng zijn afgevallen bij die selectie.

Alleen voor station Rokin hebben vier kunstenaars meer tijd gekregen hun ontwerp uit te werken. De commissie vindt dat geen van de vier ontwerpen overtuigt. Voorwaarde bij dit station is dat archeologische vondsten op deze plek worden opgenomen in het kunstwerk.