In beeld

Kunst met dieren domineert de RAI (en Pino is aangereden)

In Amsterdam vindt sinds woensdag en nog tot en met aanstaande maandag de KunstRAI plaats. Van 53 internationale kunstgalerieën is werk te zien en te kopen. Er zijn opvallend veel dieren te zien: getekend, opgezet, gefreesd, gefotografeerd of geboetseerd. En voor de deur van het congrescentrum ligt een aangereden Pino uit Sesamstraat.
Het werk van kunstenaar Bart Jansen (ook op de foto): een levensgrote Pino uit Sesamstraat. Het is ‘vrolijke kritiek’ op de natuur die steeds meer in verdrukking komt, zegt de maker. “Zojuist is de enige vogel waarvan we dachten dat hem niets kon overkomen, gesneuveld op de vluchtstrook van de oprukkende beschaving.”
Novum / Piet van der Meer
Twee werken op de KunstRAI: ‘Homage to the square-wondering’ van Josef Albert en rechts ‘The political collection’ van Atladottir & D'Ors.
NRC / Maurice Boyer
Een bezoeker bekijkt een werk op de KunstRAI: ‘In het bed van de vijand’ van het atelier Les Deux Garçons.
NRC / Maurice Boyer
Werk van The Idiots, een collectief van Afke Golsteijn en Floris Bakker. Titel: Geologische Vondst II (2012). De bovenste helft van deze leeuw is ook een werk van de Amsterdamse kunstenaars en ligt in het Nationaal Museum van Oslo.
NRC / Maurice Boyer
‘Mammoet’ van de Nederlandse kunstenaar Johan Scherft. Zelf typeert hij zijn schilderijen als '(magisch) realisme'.
NRC / Maurice Boyer
Twee bezoekers kijken naar een werk van de Belgische conceptuele kunstenaar Koen Vanmechelen.
NRC / Maurice Boyer
Een werk van de Belgische conceptuele kunstenaar Koen Vanmechelen. Vanmechelen is vooral bekend van The Cosmopolitan Chicken, een internationaal project waarbij hij via de kruising van nationale kippenrassen op zoek gaat naar een hybride of kosmopolitische kip.
NRC / Maurice Boyer
Een werk van de Nederlandse kunstenaar Patrick Bergsma. Dit behoort tot de werken op de KunstRAI waar je ook met minder dan duizend euro eigenaar van kunt worden: beschilderde tegels voor aan de muur voor 350 euro.
NRC / Maurice Boyer
Een werk van Stefan Pietryga, een Duitse beeldhouwer.
NRC / Maurice Boyer
'Cela n'a plus de charmes de nouveaute' van het atelier Les Deux Garçons. Vrij vertaald: de charme van het nieuwe is eraf.
NRC / Maurice Boyer