Kortkolom wetenschap

Linkshandige vergeet zijn dromen vaker

Amsterdam. Linkshandigen herinneren zich hun dromen minder vaak bij het wakker worden dan rechtshandigen en dan mensen zonder dominante voorkeurshand. Dat rapporteren onderzoekers in een artikel dat binnenkort in Dreaming verschijnt. Ze lieten 1.375 mensen die ze in bibliotheken aanspraken een vragenlijst invullen. Van hen waren er 1.083 rechtshandig, 117 linkshandig en 165 zonder duidelijke voorkeurshand. Het verschil tussen linkshandigen en de rest was het grootst bij kinderen en pubers. Vroeger werd gedacht dat linkshandigen juist gemakkelijker toegang tot hun dromen zouden hebben, doordat dromen iets van de rechterhersenhelft zou zijn. In ander onderzoek is wel gevonden dat linkshandigen raardere dromen hebben. (NRC)

Jezus-kenner Geza Vermes overleden

Amsterdam. Vorige week is Geza Vermes overleden, op 88-jarige leeftijd. Hij was de afgelopen vijftig jaar een van de leidende geleerden in het onderzoek van de historische Jezus en de Dode-Zee- Rollen. Als hoogleraar in Oxford benadrukte hij de joodse identiteit van Jezus, die hij beschreef als de grootste profeet uit de geschiedenis van het Jodendom. De Hongaarse jood Vermes werd als zesjarige met zijn ouders gedoopt en na de oorlog werd hij zelfs katholiek priester. Maar later verliet hij de kerk en trouwde hij. (NRC)

Oudste mensaap én oudste Afrikaanse aap

Amsterdam. In een 25,2 miljoen jaar oude aardlaag in Tanzania zijn twee belangrijke aapfossielen gevonden: een kaakfragment van de oudste mensaap en een tand van het oudste Afrikaanse aapje. Dit staat deze week in Nature. Uit DNA-analyse was bekend dat de Hominoidea (mensen en mensapen) en de Afrikaanse aapjes (Cercopithecoidea) al tussen 30 en 25 miljoen jaar uit elkaar gingen. Maar tot nu waren nooit fossielen gevonden die ouder waren dan 20 miljoen jaar. (NRC)