Kortkolom economie

ABN-Amro schrapt 400 banen

Amsterdam. ABN-Amro schrapt vierhonderd banen bij de zakelijke divisie. De arbeidsplaatsen verdwijnen omdat ABN de tak gaat integreren met die van het eveneens genationaliseerde Fortis. ABN-Amro hoopt mensen intern te kunnen herplaatsen, maar sluit gedwongen ontslagen niet uit. Dat maakte de bank vanmorgen bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers. De eerste kwartaalwinst daalde met 17 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2012 en kwam uit op 415 miljoen euro – nog dankzij een meevaller. (Novum)

Verscherpt toezicht op TSN opgeheven

Amsterdam. Het verscherpt toezicht op Groningse vestigingen van TSN, met 20.000 werknemers de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, is opgeheven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeert dat de risico’s bij TSN, onderdeel van ADG (het voormalige Asito), „voldoende verminderd” zijn. Het concern greep hard in na vernietigende inspectierapporten. De directie werd onder meer vervangen. Er is volgens de organisatie ook veel gedaan aan training en bijscholing van de medewerkers. (NRC)

Autoverkoop daalt met 26 procent

Amsterdam. De Nederlandse autoverkopen daalden deze maand, ten opzichte van april vorig jaar, met 26 procent. Nederlanders kochten in april dertigduizend nieuwe auto’s. Dat meldt de Europese brancheorganisatie voor autoproducenten ACEA. De verkopen laten per land een wisselend beeld zien. In Duitsland stegen de verkopen met 3,8 procent. In april werden in de EU voor het eerst in anderhalf jaar weer meer auto’s verkocht. De stijging – 1,7 procent – komt doordat april dit jaar twee extra werkdagen had. Maar over de eerste vier maanden is nog altijd sprake van een daling: vier miljoen auto’s in totaal, 7 procent minder dan vorig jaar. (Novum)

Nertsenfokkers naar rechter om verbod

Amsterdam. Nertsenfokkers stappen naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen het verbod op de pelsdierhouderij terug te draaien. Dat meldde de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) gisteren in Nieuwsuur. De zaak ligt bij de Haagse rechtbank. De wet waarin het verbod is geregeld werd vorig jaar goedgekeurd door het parlement en trad medio januari in werking. Voor bestaande nertsenhouders geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2024. (Novum)

Miljoenensteun voor noodlijdende trein

Maastricht. De provincie Limburg en vier gemeenten willen twaalf miljoen euro steken in het overeind houden van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). De provincie wil 10,5 miljoen euro geven. Simpelveld, Kerkrade, Gulpen-Wittem en Valkenburg de rest. Voor dat geld worden ze eigenaar van onder meer het spoor, overwegen en gebouwen er omheen. De ZSLM heeft het al een tijd lang moeilijk. De overheden vinden het in stand houden van de lijn van toeristisch en historisch belang. (NRC)