Kortkolom binnenland

Maastricht twijfelt over coffeeshops

Maastricht. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) twijfelt of zijn gemeente buitenlanders moet blijven weren uit coffeeshops. Dat zei hij gisteren in het programma L1LT van de regionale omroep L1. Volgens Hoes heeft hij te weinig capaciteit om tegelijkertijd de coffeeshops en de illegale straathandel aan te pakken. „De stad heeft recht op veiligheid en rust op straat.” De Maastrichtse coffeeshops trekken zich de laatste weken weinig aan van de opstelling van de gemeente. Sinds 5 mei laten zij weer buitenlanders toe. Drie coffeeshops kregen sindsdien te maken met een politie-inval. (NRC)

Studie euthanasie bij demente patiënten

Amsterdam. Een werkgroep van onder meer artsen en het ministerie van Volksgezondheid gaat bekijken hoe artsen zorgvuldig euthanasie kunnen toepassen bij zwaar demente patiënten met een wilsverklaring. Dat is de uitkomst van overleg gisteren tussen minister Schippers en de artsenorganisatie KNMG. Volgens de wet is het mogelijk euthanasie toe te passen bij demente mensen die daar niet meer zelf om kunnen vragen, als ze hun euthanasieverzoek eerder in een wilsverklaring hebben vastgelegd. De KNMG vindt dat artsen geen euthanasie meer kunnen toepassen als communicatie met de patiënt niet meer mogelijk is. (NRC)

Half miljoen euro geboden op natuur

Amsterdam. Kopers hebben in totaal 516.000 euro geboden voor de zestien stukjes natuur in Overijssel die Staatsbosbeheer veilt. De koopprijs bedraagt anderhalve euro per vierkante meter. Dat is volgens de veilingmeesters „boven verwachting”. Volgende week zal Staatsbosbeheer de gronden aan de nieuwe eigenaren gunnen volgens een officiële procedure. Wel loopt nog een juridische procedure. De rechter in Den Haag doet volgende week uitspraak in een kort geding dat de actiegroep Das & Boom tegen de verkoop had aangespannen. Staatsbosbeheer wil nog meer natuurgronden verkopen om te bezuinigen. (NRC)