kort

An Afghan fireman stands next to the debris of a car at the scene where a suicide car bomber attacked a NATO convoy in Kabul, Afghanistan, Thursday, May 16, 2013. A Muslim militant group, Hizb-e-Islami, claimed responsibility for the early morning attack, killing many in the explosion and wounding tens, police and hospital officials said. The powerful explosion rattled buildings on the other side of Kabul and sent a pillar of white smoke into the sky in the city's east. (AP Photo/Anja Niedringhaus)

Zoekactie

Burgerzoekers pleiten voor landelijk netwerk

Amsterdam. - De vrijwilligers die al meer dan een week naar de vermiste broertjes Julian en Ruben zoeken, willen een landelijk netwerk van burgerzoekers opzetten dat ingezet kan worden bij vermissingszaken. De Nationale Politie steunt het plan. De initiatiefnemers rekenen op de aanmelding van duizenden vrijwilligers. De vader van de broertjes pleegde vorige week zelfmoord, zijn kinderen zijn sindsdien vermist. Sinds woensdag zijn combat trackers van het Korps Mariniers betrokken bij de zoektocht. NRC

365

objecten uit de Vikingtijd vond de 16-jarige Deense jongen Stokbro Larsen met zijn metaaldetector. Onder de objecten waren 60 zeldzame munten. Woordvoerder van het Deens Nationaal Museum zegt dat het de eerste keer is sinds 1939 dat er zo veel munten gevonden zijn en spreekt van een belangrijk puzzelstuk in de geschiedenis van Denemarken. AP

Afghanistan

Acht doden door autobom in Kabul

Kabul. - Bij een aanslag met een autobom op een NAVO-konvooi in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren acht mensen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen. Dertig anderen raakten gewond. Het was de eerste aanslag in twee maanden in Kabul. Hizb-i-Islami, de groep van de fundamentalistische leider Hekmatyar, heeft zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslag. AP

Steekpartij

Nederlander op Kreta steekt 12-jarige neer

Amsterdam. - De Griekse justitie heeft gisteren een strafprocedure geopend voor poging tot moord, tegen de Nederlander die dinsdagnacht op het eiland Kreta een Russische jongen van twaalf jaar heeft neergestoken met twintig messteken. De man die in een animatieteam van een hotel op Kreta werkte, heeft bekend de jongen te hebben neergestoken. Het slachtoffer ligt nog steeds zwaargewond in een ziekenhuis. NRC