'Koning Albert is moe en wil stoppen'

Het is een hardnekkig gerucht: de Belgische koning Albert (78) is moe en wil in het najaar aftreden. De Franstalige krant Le Soir meldde het al eens, maar dat was vóór de troonswisseling in Nederland – waardoor er in België opeens weer veel aandacht was voor het eigen koningshuis en kroonprins Filip.

Nu zijn er opnieuw bronnen die zeggen dat Albert, die in augustus twintig jaar koning zal zijn, het al besproken heeft met premier Elio Di Rupo. Die zou er een sms over hebben gestuurd naar zijn vicepremiers. Volgens Le Soir, die toegeeft dat er geen hard bewijs is, zou Albert aan de vooravond van de nationale feestdag in België (21 juli) in een toespraak zijn aftreden willen aankondigen. Filip zou op 15 november koning worden.

Even hardnekkig zijn de geruchten dat koning Albert onder zware druk staat: de politieke partijen die België graag willen behouden, willen dat hij aanblijft tot na de verkiezingen van volgend jaar. Vooral Franstalige politici denken dat hij een stabiliserende functie kan hebben in het politiek onrustige land – na de vorige verkiezingen ontstond er een politieke crisis die anderhalf jaar duurde. En prins Filip zou onhandig en niet erg slim zijn.