'Justitie positief over verloop onderzoek'

Justitie heeft een aantal leads in de zaak-Wiels, zegt demissionair premier Daniel Hodge. „Ik ben hoopvol gestemd.”

WILLEMSTAD - (Onderste rij vlnr) Daniel Hodge, Adele van der Pluijm-Vrede, Steven Martina, (2e rij vlnr) Ben Whiteman, Rubia Bitorina, Nelson Navarro, (3e rij vlnr) Earl Balborda, Sherwin Josepha, José Jardim, (bovenste rij vlnr) Etienne van der Horst, Raoul Henriquez en Roy Pieters, na de installatie van de nieuwe ministersploeg. ANP COPYRIGHT PRINCE VICTOR

Begin deze week werd de vermoorde Curaçaose politicus Helmin Wiels begraven. Veel eilandbewoners vrezen dat de moord nooit zal worden opgelost, maar daar is volgens demissionair premier Daniel Hodge geen reden toe. „Ik ben hoopvol gestemd”, laat hij vanuit Curaçao weten.

Waarom bent u hoopvol?

„Gisteren sprak ik de Curaçaose minister van Justitie [Nelson Navarro]. Hij was zeer positief over de vorderingen in het onderzoek. ‘We hebben een aantal leads’, vertelde hij.”

Twee broers, 19 en 27, die na de moord een dreigvideo op YouTube zetten, zitten al ruim een week in hechtenis. Niemand lijkt te geloven dat zij de daders zijn.

„Ik heb het filmpje gezien. Het zou een geintje kunnen zijn, al klinkt dat woord in deze context nogal ongepast. Tegelijk denk ik: ze zijn toch oud en wijs genoeg om te beseffen dat zo’n filmpje niet als een geintje wordt opgevat? Bij zo’n ernstig delict mag je niets uitsluiten. Misschien is er inderdaad wel een relatie met de moord. Het onderzoek zal dit moeten uitwijzen.”

Hoeveel mensen zijn betrokken bij het onderzoek?

„Zo’n dertig. Nederland stuurde een patholoog-anatoom en een aantal forensisch experts. Verder biedt de kustwacht ondersteuning.”

Volgens welingelichte bronnen op Curaçao wordt het onderzoek bemoeilijkt door gebrekkige samenwerking tussen de lokale en Nederlandse politie.

„Voorzover ik weet verloopt de samenwerking goed.”

U hoort niets over problemen?

„Er zijn altijd normale werkproblemen. Verder valt er niets te melden.”

Hoe reageerden Curaçaose politici op de moord op Wiels?

„Het voelt heel onwerkelijk voor zijn collega’s. We zitten in een transitiefase, uiterlijk 1 juni krijgt Curaçao een nieuw kabinet. Ik kan mij voorstellen dat mensen die in de toekomst de politiek in zouden willen gaan, zich twee keer bedenken als gevolg van de moord.”

Dat denkt u, of dat weet u?

„Dat denk ik.”

Vindt u het een reële angst: niet de politiek in durven?

„Ik kan het mij indenken. Mensen vragen mij ook voortdurend wat mijn plannen zijn. Vanmorgen nog zei mijn Jamaicaanse werkster: wanneer trekt u zich terug? Maar we leven in een democratische rechtsstaat. De gemiddelde Curaçaoënaar is vredelievend.”

Dat klinkt mooi, maar daarmee neemt u de angst niet weg.

„Dat klopt. Daarom gaat Curaçao ook investeren in mensen en middelen. Er zijn plannen om camera’s te plaatsen op plekken met hoge criminaliteitscijfers. En het politiekorps moet de beschikking krijgen over moderne apparatuur en forensische opsporingstechnieken, zoals DNA.”

Curaçao kampt met financiële problemen. Doet het eiland een beroep op Den Haag om dat te financieren?

„Het liefst houden wij onze eigen broek op. Maar indien nodig zullen wij aankloppen, ja.”

Begin deze week is Wiels begraven. Wat vond u van de plechtigheid?

„Ik vond het indrukwekkend en ontroerend: alle mensen die de hitte trotseerden om Wiels de laatste eer te bewijzen. De moord heeft een grote impact op de Curaçaose gemeenschap. Men is dof geslagen en hunkert naar closure. Maar we kunnen het alleen afsluiten als de dader wordt opgespoord.”

    • Danielle Pinedo