In beeld

Jorge Videla (1925 - 2013) moest steeds weer voor de rechter verschijnen

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla, die vanmorgen overleed, zat de afgelopen dertig jaar af en aan in de gevangenis. De juntaleider tijdens wier schrikbewind van 1976-1981 er duizenden mensen werden gemarteld, ontvoerd of vermoord, was na zijn regeerperiode voortdurend verwikkeld in rechtszaken. In 1985 werd hij samen met acht andere juntaleiders veroordeeld tot een gevangenisstraf waarvoor hij vijf jaar later gratie kreeg van president Carlos Menem. In 1998 komt hij echter opnieuw onder huisarrest te staan wegens nieuwe aanklachten, zijn amnestie wordt dan ook in 2006 opgeheven en vanaf dat moment lijkt de weg vrij voor nieuwe procedures. Op 22 december 2010 wordt hij door een Argentijnse rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor misdaden tegen de menselijkheid. Een jaar later wordt hij opnieuw aangeklaagd, ditmaal voor betrokkenheid bij de dood van een toenmalige bisschop van La Rioja, Enrique Angelelli in 1976, een tegenstander van de junta. Ook vorig jaar stond de oud-dictator weer in de rechtszaal, de rechter veroordeelde hem tot vijftig jaar voor de ontvoering van baby's.
Generaal Orlando Ramon Agosti (rechts), admiral Emilio Massera (links) terwijl luitenant-generaal Videla (midden) de eed aflegt als 38ste president van Argentinie op 29 maart 1976 in Buenos Aires.
AFP
Videla (midden) en marinecommandant Emilio Massera (tweede van links) worden ingezworen tijdens een ceremonie op het Rosada Paleis in Buenos Aires op 24 maart 1976.
EPA / Prensa Latina
Jorge Rafael Videla (midden, admiral Eduardo Emilio Massera (links) en generaal Orlando Ramon Agosti (rechts) op de dag dat hij ingezworen wordt als president na de militaire coup op 24 maart 1976 in Buenos Aires.
AFP / Ho
Videla tijdens zijn militaire regime op 29 maart 1978.
AFP / Daniel Garcia
Generaal Videla (rechts) en admiral Emilio Eduardo Massera in 1978 als leiders van de militaire dictatuur.
AFP / STR
De Chileense wijlen oud-generaal Augusto Pinochet (1973-90) (links) en Jorge Videla in 1978.
AFP / STR
Generaal Videla praat met de pers in Buenos Aires in het regeringspaleis in Argentinië in juni 1978.
AP / Eduardo Di Baia
Videla reikt de cup uit aan Passarella nadat Argentinië van Nederland heeft gewonnen tijdens de WK-voetbalfinale op 25 juni 1978 met 3-1.
ANP
Videla steekt z'n duim op naar Osvaldo Ardiles (rechts) en aanvoerder Daniel Passarella (links) terwijl ze de wereldbeker vasthouden na de wedstrijd tussen Argentinië en Nederland in 1978.
Foto AP /
Generaal Videla (midden) juicht samen met juntaleden Emilio Massera (inks) en Orlando Ramon Agosti (rechts), na een doelpunt van Argentinië tegen Duitsland tijdens het WK in 1978.
Reuters / Stringer
De Argentijnse regering bij de WK Voetbal finale in 1978. Rechts Jorge Videla, geheel links Alfredo Cantilo (president van de AFA, Asociacion Del Futbol Argentino, van 1976-1979).
ANP / EPA
Videla zwaait nadat Argentinië het WK van Nederland gewonnen heeft in 1978.
AFP / Telam
Videla praat met generaal Augusto Pinochet van Chili, die op bezoek is in Mendoza.
AP / Eduardo Di Baia
Jorge Videla in 1976.
ANP / EPA
Ongedateerde foto van Jorge Videla als legergeneraal in Buenos Aires.
AFP / Na
Ongedateerde foto van Videla als legergeneraal in Buenos Aires.
Reuters / Stringer
Generaal Videla doet communie bij een priester in een kerk in Buenos Aires op 30 december 1990. De dag ervoor is hij vrijgelaten uit de gevangenis omdat president Menem hem gratie heeft verleend.
AFP / Diaro Cronica
Voormalige Argentijnse militaire machthebbers tijdens de Falklandoorlog in 1982. Vlnr: admiraal Emilio Massera, ex-president Jorge Videla, admiraal Armando Lambruschini, luchtmachtgeneraal Orlando Agosti en admiraal Jorge Anaya.
ANP
De Argentijnse regering bij de finale van het WK Voetbal in 1978. Vlnr: Joao Havelange, Jorge Videla en Alfredo Cantilo (president van de AFA, Asociacion Del Futbol Argentino, van 1976-1979).
ANP / EPA
Videla in 1996.
AFP / Hugo Villalobos
Demonstranten luisteren naar de veroordeling van Videla wegens de kidnapping van kinderen, tot vijftig jaar cel door de rechtbank van Buenos Aires vorig jaar juli.
EPA / Enrique Garcia Medina
De voorzitter van de Dwaze Moeders, Estela De Carloto (rechts). viert met andere moeders de veroordeling tegen Videla eind december 2010.
EPA / Leo Lavalle
Leden van de beweging Dwaze Moeders, Tati Almeyda (rechts) en Carmen Lorefice (links)zijn bliij met de veroordeling van Videla eind december 2010 door de rechtbank van Buenos Aires.
EPA / Leo Lavalle
Leden van de Dwaze Moeders juichen na het horen van de veroordeling van Videla tot levenslang op 22 december 2010.
EPA / Lavalle
Demonstranten van mensenrechtenorganisaties vieren de levenslange veroordeling van Videla en andere legerleiders van de militaire junta in Cordoba, Argentinië.
EPA / Carlos Arco
Jorge Videla (midden) wordt door de politie het gerechtsgebouw ingebracht in Buenos Aires op 11 juni 1998, twee dagen na zijn arrestatie.
AFP / Diario Perfil
Jorge Rafael Videla (links) en oud-generaal Reynaldo Bignone (naast hem) wonen de uitspraak van de rechtbank in Buenos Aires bij vorig jaar juli. Bignone werd veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens zijn deelname aan het kidnappen van kinderen.
EPA / Enrique Garcia Medina
Voormalige generaals Reinaldo Bignone (links) en Jorge Videla (naast hem) wonen een zitting bij van de rechtszaak tegen hen begin 2011 in Buenos Aires.
EPA / Leo la Valle
Videla in de rechtbank in de Argentijnse provincie Cordoba eind december 2010.
Foto EPA / Ramon Verdu
Jorge Videla (derde van links) en oud-generaal Luciano Benjamín Menéndez (vierde van links) wachten samen met zo'n 26 andere oud-legerleiders het begin van hun proces af in juli 2010 in Cordoba.
EPA / Carlos Arco
Videla (links) en oud-generaal Luciano Benjamin Menendez tijdens hun proces in Cordoba, juli 2010.
AFP / Juan Mabromata
Jorge Videla (derde van links), oud-kolonel Vicente Melli (tweede van links) en oud-commandant Luciano Benjamin Menendez (vierde van links) wachten het begin van hun proces af samen met dertig andere legerleiders van de junta in augustus 2010.
EPA / Carlos Arco
Videla tijdens zijn proces in december 2010 waar hij beschuldigd werd voor de moord op 31 politieke gevangenen tijdens zijn dictatorschap.
AFP Diego Lima
Jorge Videla (links), oud-commandant Luciano Benjamin Menendez (midden) en oud-luitenant Gustavo Alsina (rechts) wonen een zitting bij van het proces tegen hen en andere militaire leiders van de junta in december 2010.
EPA / Carlos Arco
Videla en de oud-commandant van het Argentijnse leger Luciano Benjamin Menendez (rechts) wonen een zitting bij van het proces in december 2010.
EPA / Carlos Arco
Videla word de rechtszaal in gebracht in Buenos Aires in juli vorig jaar.
AP / Enrique Garcia Medina)
Videla, tijdens een rechtszaak in maart dit jaar, over de misdaden die gepleegd zijn tijdens 'Operatie Condor', een campagne die de dictators in Argentinië, Chili, Paraguay, Brazilië, Bolivia en Uruguay ondernamen tegen de oppositie tijdens de jaren 70.
AFP / Juan Mabromata