Gered Huis Doorn richt zich op gedenken Eerste Wereldoorlog

Huis Doorn, residentie van de Duitse keizer Wilhelm II tussen 1920 en 1941, blijft open voor publiek. Om meer bezoekers te trekken én Huis Doorn inhoudelijk aantrekkelijker te maken, kiest het museum een nieuwe koers. Het wordt ‘plaats van herinnering aan de Eerste Wereldoorlog’.

Dat maakte directeur Herman Sietsma gisteren bekend. Een dreigende sluiting vanwege het terugschroeven van de rijkssubsidie, van 441.000 euro naar 216.000 euro, is vanwege een reorganisatie afgewend. De meeste vaste medewerkers zijn ontslagen en 165 vrijwilligers gaan het museum dragen.

Het museum trekt jaarlijks 25.000 bezoekers. Dat zijn er te weinig, zegt Sietsma. „We hebben jaarlijks tienduizend bezoekers extra nodig om niet marginaal te worden.”

In 1920, toen de Duitse keizer Wilhelm II op bezoek was bij zijn troepen in België, werd in Duitsland de Republiek uitgeroepen. Zo vlak na de Eerste Wereldoorlog was er ineens geen monarchie meer en kon Wilhelm II niet terugkeren. Hij besloot in ballingschap te gaan en koos daarvoor het onafhankelijke Nederland. Daar kocht hij een kasteel met grote tuin in Doorn, waar Wilhelm II 59 treinwagons met exclusieve bezittingen liet arriveren. Het is nog altijd de collectie van het museum, dat in de jaren zeventig opende.

Via de keizer komt het museum aan zijn nieuwe thema: de Eerste Wereldoorlog. Sietsma: „De betekenis van die oorlog wordt in Nederland zwaar ondergewaardeerd. Een betere plek om dit te gedenken dan de residentie van de laatste Duitse keizer, een hoofdrolspeler in deze oorlog, is ondenkbaar.”

In praktijk betekent de koerswijziging dat gedurende de herdenkingsjaren van de oorlog tussen 2014 en 2018 exposities worden gehouden en lespakketten worden aangeboden aan scholen. Ook zullen acteurs uit living history-groepen in de tuin van Huis Doorn een levensecht mobilisatiekamp nabootsen. In september organiseert Huis Doorn een conferentie met afvaardigingen uit Duitsland en België om stil te staan bij de oorlog. Sietsma: „Je proeft hier de Eerste Wereldoorlog. Blader maar in de boeken van Wilhelm II over de oorlog. In de kantlijn heeft hij allerlei persoonlijke aantekeningen gemaakt over het verloop van de strijd.”

Huis Doorn is nog altijd boos over het korten van de rijkssubsidie van waartoe vorig jaar werd besloten. Het museum moest een aantal vaste medewerkers ontslaan. Van de 8 fte aan vaste krachten is nu nog 3 fte over.

Het museum verwacht dit jaar een eenmalige projectsubsidie van 250.000 euro te krijgen van het rijk om de veranderingen aan te brengen. Van de Duitse regering verwacht Huis Doorn een eenmalige aanvullende subsidie van 75.000 euro.

    • Enzo van Steenbergen